osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Rusyanın Osmanlı Devleti Politikası

Osmanlı Devleti, sahip olduğu güçlü siyasi otorite, ekonomi ve askeri güç nedeniyle uzun yıllar boyunca çok büyük topraklara hükmetmiş, bunun yanı sıra sınırları dışında kalan yerlerdeki devletler üzerinde de hakimiyet sahibi olmuştur.
Osmanlı Devleti, sahip olduğu gü...
Osmanlı Devleti’nin gücünden çekinen devletler, o dönemde Osmanlı Devleti ile birebir savaşa girmekten kaçınmışlardır. Ancak 17. yüzyıl sonlarına doğru Osmanlı, eski kudretini kaybetmeye başlamıştır. Fırsattan istifade etmek isteyen Rusya, Osmanlı üzerinde saldırgan bir politika benimsemeye başlamıştır.
Osmanlı’nın güçsüzleşmesini fırsat bilen Rusya, Osmanlı Devleti üzerindeki emellerini hayata geçirmek için çalışmalara başlamıştır. Rusya, büyük bir dünya devleti olmanın yolunun sıcak denizlere inmekten geçtiğine inanıyordu. Bu yüzden Osmanlı Devleti’nin kontrolünde olan Balkanlar bölgesinde ayrıştırma politikası uygulamış ve din, mezhep kardeşi olduğu Bulgarları, Yunanları ve Sırpları Osmanlı tarafından kendi tarafına çekmeye çalışmıştır. Ancak bu devletler, Osmanlı’dan koptularsa da Rusya’nın istediği gibi olmamışlardır.

Bununla birlikte Rusya’nın, mezhep kardeşi olduğu Bizans İmparatorluğu’nu İstanbul’da tekrar canlandırma fikri vardı. Bu sebepten de Osmanlı ile savaşçıl bir politika izlemiştir. Bu politikalar arasından şu ana dek etkisi süren en önemli politika ise Ermeni politikasıdır. Balkanlar ve İstanbul konusunda Türklerden istediğini alamayan Rusya, Anadolu’nun doğusunda yaşayan Ermenileri Osmanlı’ya karşı kışkırtmış ve burada kuracağı bağımsız bir devlet ile Akdeniz’e inmeyi hedeflemiştir. Günümüzde bu politikalar tüm dünya kamuoyunda hala ”sözde soykırım iddiaları” adı altında devam etmektedir.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0