osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Ermenilerin Katliamları

Ermenilerin Katliamları
Ermenilerin Katliamları
Prof. Dr. Cevat Başaran: "Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliamın boyutunu, Yanıkçay toplu mezarı bir kez daha ortaya koydu"




Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Yanıkçay köyünde yapılan kazıda, 25 kişiye ait olduğu belirlenen kemikler bulundu. Prof. Dr. Cevat Başaran, "1915 olayları sırasında bölgede Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliamın boyutunu, Yanıkçay toplu mezarı bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Van Müzesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü üyeleri tarafından sabah saatlerinde Gevaş ilçesine bağlı Yanıkçay köyünde kazı çalışması yapıldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cevat Başaran ve Van Müzesi Müdürü Harun Küçükaydın ile birlikte 20 kişilik ekip, köyün yaşlıları tarafından gösterilen alanda kazı yaptı. Yapılan kazıda 25 erkek, kadın ve çocuğa ait olduğu değerlendirilen kemikler ortaya çıktı. Kazı sırasında bir kadına ait
olduğu tahmin edilen ve başörtüsünden dolayı saçları bozulmamış bir ceset üzerinde parmakta yüzük, kollarda ise demir halka bulundu. Cesetler üzerinde bir adet camdan koku kabı ile elbise düğmeleri çıktı.



Kazı ile ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Cevat Başaran, sabah yürüttükleri çalışmalarda 25 iskelete ulaştıklarını belirtti. Prof. Dr. Başaran, "İzlendiği üzere buradaki mezar alanı iki bant halinde düzenlenmiş. Bir grup sağdaki bantta yatırılmış bir grup da diğer bantta yatırılmış toplu halde. İskelet kalıntılarından anlaşıldığı kadarıyla yaşlı, genç ve çok sayıda çocuk, erkek ve kadın var. Bazı kadınlarda ipek başörtüsü olduğundan, saçları koruduğu için saçları duruyor.



Bir iskeletin parmağında yüzük ortaya çıktı. Bunların olağan şekilde yatırılmadığı belli. Çünkü üzerlerinde giysi parçaları, boncuk ve bilezik parçası ile koku kabı çıktı. Bu gibi buluntular, bu mezarların normal mezarlar olmadığını, topluca buraya bir gömünün olduğunu bize gösteriyor. 1915 olayları sırasında bölgede Ermeniler tarafından gerçekleştirilen katliamın boyutunu Yanıkçay toplu mezarı bir kez daha ortaya koydu. Çalışmalara devam edilmiş olsaydı iki bant halinde bunun altı dolu muhtemelen. Yaptığımız araştırmada bu iki çukurda yaklaşık 150'ye yakın kişinin topluca gömüldüğü anlaşılmaktadır" diye konuştu.


Toplu mezarın bulunmasının ardından kazı bölgesinin üzeri kapatılarak çalışmalara son verildi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0