osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Külhanbeylerini hatırlayan Varmı?

Külhanbeylerini hatırlayan Varmı?
Külhanbeylerini hatırlayan Varmı?
Külhanbeyleri Osmanlı’da neredeyse her mahallede göreceğimiz bir figürdü. Yıllar içinde önce kabadayı olarak değiştiler sonrasında ise tamamen unutuldular. Yeni açılan bir sergi ise külhanbeylerini yeniden hatırlatmayı planlıyor.

Kafa Çizimhane (Head Drawingstore)Ankara’da kurulan yeni bir tasarım atölyesi. Beril Ateş tarafından kurulan Kafa Çizimhane’nin ilk serisi olan Osmanlı Tokatı Ankara Kavaklıdere sokaktaki Siyah Beyaz Galeri’de 21 Ocak’ta fular sergisini açacak.

“Poster 4 Tomorrow”un 2009 yılında ifade özgürlüğü konusunda açtığı yarışmada yaptığı çalışma ile dünyada ilk 5’e giren Beril Ateş kendisinin üçüncü, Kafa Çizimhane’nin ilk sergisi hakkında Hürriyet Daily News’a konuştu.

Ateş, insanların Osmanlı dendiği zaman sürekli padişahları hatırladığını, o dönemin insanlarını özellikle de külhanbeylerini hatırlayanların çok az olduğunu söyledi. Ateş, “Külhanbeyleri o döneme ait bir unsur ve belki de tekrardan işlenmesi gereken en önemli malzemelerden. Ben bu sebeple artık unutulan külhanbeylerini fularların üzerine işledim. Ancak sergide sadece külhanbeyleri yok. Bazı çalışmalarda Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ı da resmettim.”


Sergide külhanbeylerinin halktan insanlar oldukları düşüncesinden yola çıkarak duvarlara asılan ipler üzerine fularlar iliştirilmiş durumda. Serginin sahibi Beril Ateş bu şekilde sergiyi gezecek olanların aynı Osmanlı’daki gibi külhanbeylerle iç içe olacakları bir atmosfer yaratacağını belirtti.

Sergide sadece fularlar yok. Bir tane özel tasarlanmış koltuk da mevcut. Beril Ateş mobilya tasarlamayı da düşündüğünü ancak bunun ileri bir tarihe ertelediğini belirtip, “Öncelikle bu sergiyi İstanbul’a da taşımayı düşünüyorum. Fularlar dışında Osmanlı Tokatı için tasarladığım rozetler ve küpeler de mevcut. Bunları da bir zaman sergileyeceğim” dedi.

Kafa çizimhane ismi biraz farklı geldiği için bu ismin nereden çıktığını sorduğumuzda Ateş şu cevabı veriyor; “Hep insan çizerim ben. Hep ayrı bir insan, hep başka bir kafa. Her insanda farklı bir kafa. Ben farklı kafalardayım. Herkes kafada farklı diğerinden. Her kafayı anlatacak “KAFA”. KAFA çok kafa olacak.”

Bilkent Grafik Tasarım mezunu olan Beril Ateş 2 yaşından beri çizimle uğraştığını anlatıyor. Kendini bildi bileli sergi gezer. Çizmek onun için, duyguların en yoğun zamanlarında insanlara değil de kağıda patlamak gibi bir şey. Kafasını toplamasını ve dağıtmasını sağlıyor, çizmek. Çok seviyor. “PEOPLE” adı altında Ankara ve İstanbul’da açılmış 2 kişisel illüstrasyon sergisi var.

Ankara Siyah Beyaz Galeri’de 21 Ocak’ta açılacak olan sergi 9 Şubat’a kadar gezilebilecek.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0