osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı döneminde Atina da 350 kilise vardı

Bugün Atina’da bir tane ibadete açık cami yokken, Osmanlı hakimiyeti döneminde şehirde 350 kilise vardı.
Bugün Atina’da bir tane ibadete ...
Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, son derece haklı olarak Atina’da bugün ibadete açık bir tane bile cami bulunmadığını söyledi. Bugün İstanbul’da 100 civarında kilise ibadete açıkken, Atina’da ibadete açık bir caminin bile olmamasını devamlı olarak Türkiye’yi tenkit eden entellerimiz acaba nasıl izah ederler?

Yunanistan’ın fethi

Osmanlılar, Rumeli’ye geçtiklerinde Balkanlar’ın büyük bir kesimi Sırp hakimiyetindeydi. Ancak bu krallığın kurucusu Duşan’ın ölümünden sonra Sırp devleti parçalandı ve ortaya birçok prenslik ve despotluk çıktı. Bizans da Mora’yı tekrar ele geçirdi. Bugünkü Yunanistan’ın diğer yerleri ise Venedikliler’in, Sırplar’ın, Bulgarlar’ın, Makedonlar’ın ve Arnavutlar’ın elindeydi. Bu bölgede Rumlar ile birlikte Makedonlar, Arnavutlar, Bulgarlar ve Sırplar bulunuyordu.

1350’li yıllarda Rumeli’ye geçerek yerleşmeye başlayan Osmanlılar kısa süre içerisinde Dedeağaç, Dimetoka ve çevresini ele geçirip, daha sonra Evrenos Gazi idaresinde ilerleyerek Gümülcine’yi fethettiler. 1371’de Çirmen Muharebesi’ni kazanan Osmanlı kuvvetleri İskeçe, Kavala, Drama ve Serez’i ele geçirdi. İkinci Murad zamanında Selanik, Yanya, Manastır ve Teselya gibi yerler Osmanlı topraklarına katıldı.

Osmanlılar’ı davet etti

Atina ve çevresi 1387’de Floransalı Gördüs Beyi Nerio Acciajuoli tarafından ele geçirilmişti. Şehrin gelirleri, daha önce Ortodoks katedrali iken Latin hâkimiyeti sırasında Katolik katedrali haline getirilen Parthenon Tapınağı’na tahsis edildi. Bu durum Ortodoks Rumlar’ın tepkisine sebep oldu. Rum Başpiskoposu Makarios, Osmanlılar’ı şehri fethetmeleri için davet etti ancak bu sırada şehir Venedik’in işgaline uğradı.

Atina 1402’de Nerio’nun oğlu Antonio’nun eline geçti. Antonio, Mora’ya Arnavutlar’ı yerleştirdi. Osmanlılar’ın Mora’yı ele geçirdikten sonra yaptıkları vergi sayımında Mora’da yaşayanların yarısının Arnavut olduğu açıkça görülür.

Antonio ve yerine geçen oğlu İkinci Nerio, Osmanlı’ya tabi olarak hakimiyetlerini sürdürdüler. İkinci Nerio’nun ölümünden sonra şehirde Venedik nüfuzu artınca halk duruma tepki gösterdi. Bu durumdan faydalanan Fatih Sultan Mehmed’in gönderdiği Tırhala Sancakbeyi Turahan Bey, 1456’da Atina’yı fethetti.

Ortodoksluk yaşadı

Balkanlar’da, Osmanlılar’la siyasi rekabete giren iki Hıristiyan devlet, Macarlar ve Venedik aynı zamanda Katolikliği de yayıldıkları yerlere götürüyorlardı. Bölgenin Osmanlılar’ın eline geçmesi Balkanlar’daki diğer yerlerde olduğu gibi Yunanistan’da da Ortodoksluğun yaşamasını sağladı.

Osmanlı fethinden sonra bugünkü Yunanistan’ın bulunduğu sahalarda kargaşa sona erdi ve buralara mutlak bir devlet hakimiyeti ile birlikte barış ve huzur geldi. Böylece bu bölgelerde ticaret ve şehir hayatı gelişti. Bölgede yaşayan Arnavut, Rum, Bulgar ve Makedonlar refah içerisinde, tek bir devletin çatısı altında huzurlu bir yaşantıya kavuştular.

Atina Osmanlı döneminde Edirne ve Selanik’ten sonra Balkanlar’ın üçüncü büyük şehri haline geldi. 16. yüzyılda şehir ekonomisinin gelişmesiyle birlikte, yeni manastır ve kiliseler inşa edildi. Evliya Çelebi 17. yüzyılda Atina’da 300 kilise olduğunu söyler. 1675’te burada bulunan İngiliz Konsolosu Jean Giraud ise Atina’da 350 kilisenin bulunduğunu yazmaktadır.

Ati­na­’nın kay­bı

İkin­ci Vi­ya­na boz­gu­nun­dan son­ra ya­pı­lan Kar­lof­ça Ant­laş­ma­sı (1699) ile Ati­na­’nın da için­de bu­lun­du­ğu yer­ler Ve­ne­dik­li­le­r’­e bı­ra­kıl­mış­tı. An­cak Os­man­lı­lar, 1715’te böl­ge­yi tek­rar fet­het­ti. 1821’de Rum is­ya­nı çı­ka­na ka­dar bu böl­ge­ler Os­man­lı top­ra­ğıy­dı.

İs­yan­dan son­ra İn­gil­te­re, Fran­sa ve Rus­ya­’nın des­te­ğiy­le Yu­na­nis­tan 1830’da ba­ğım­sız ol­du. Os­man­lı top­rak­la­rı üze­rin­de ilk ba­ğım­sız Hı­ris­ti­yan dev­le­ti ku­rul­muş­tu. As­lın­da, bu da­ha son­ra Bal­kan­la­r’­da ve im­pa­ra­tor­lu­ğun di­ğer böl­ge­le­rin­de mey­da­na ge­le­cek par­ça­lan­ma­nın baş­lan­gı­cıy­dı.

Rum is­ya­nı sı­ra­sın­da asi­le­rin eli­ne ge­çen Ati­na, Os­man­lı kuv­vet­le­rin­ce kur­ta­rıl­mış­tı. An­cak ya­pı­lan ant­laş­may­la Yu­na­nis­ta­n’­a terk edil­miş­ti. Türk as­ker­le­ri tas­fi­ye sü­re­ci­nin bi­ti­min­de 1833’te Ati­na­’dan çe­kil­di­ler. Ati­na, ye­ni ku­ru­lan Yu­nan dev­le­ti­nin baş­ken­ti ol­du.

Yunanistan’daki Türkler

*Yunanistan’ın kurulduğu ve daha sonra genişlediği topraklarda büyük sayıda Türk nüfus vardı. Gümülcine, Serez ve Dimetoka gibi bölgelerde Türkler, buralarda yaşayan Hıristiyanlar’dan üç-dört misli daha kalabalıktı. 19. yüzyıl sonlarına ait kayıtlardan ise Selanik, Manastır ve Yanya gibi bölgelerde Türkler’in, buralardaki diğer milletlerden daha fazla nüfusa sahip olduğu anlaşılmaktadır.

İlk önce 1830’da bağımsız Yunanistan kurulunca, Mora ve Attike Yarımadası ile Eğriboz Adası’nda bulunan Türkler’den sağ kalanlar Osmanlı topraklarına göç ettiler. İkinci büyük göç dalgası Balkan savaşlarından sonra gerçekleşti. Rum katliamından kurtulan yüz binlerce Selanikli, Manastırlı, Yanyalı Türk, Anadolu’nun ve Trakya’nın çeşitli yerlerine yerleştirildi.

Yunanistan’da Batı Trakya’nın dışındaki bölgelerde kalan son Türkler ise Lozan Antlaşması’na göre yapılan nüfus mübadelesiyle Türkiye Cumhuriyeti’ne geldiler. 19. yüzyılın başlarında Yunanistan’ın en büyük nüfus grubunu oluşturan Türkler’den, bugün sadece Batı Trakya’da bulunan yaklaşık 100 bin kişi kalmıştır.

Atina’daki camiler

*Evliya Çele, 17. yüzyılın ikinci yarısında Atina’da, 4 cami, 7 mescit, 1 medrese, 3 mektep, 2 tekke, 3 hamam, 2 de han bulunduğunu söyler. Osmanlı döneminde Atina’da Kale Cami (Parthenon), Hacı Ali Cami, Yunus Mescidi, Yusuf Voyvoda Mescidi, Memi Çelebi Mescidi, Hasan Bey Cami, Direk Cami, Küçük Cami, Yeni Cami, Fethiye Cami, Kubbeli Cami, Eski Cami, Kephisias Cami, Softa Cami ve Mustafa Ağa camileri mevcuttu.

Yunanistan kurulduktan sonra Atina’daki Osmanlı eserleri birer birer ortadan kaldırıldı. Günümüzde Osmanlı camilerinden ibadet amaçlı olarak kullanılmayan Fethiye Cami ile Hacı Mustafa Cami günümüze kadar gelmiştir. Osmanlı döneminde Atina ve şehirdeki Türk eserleri hakkında Michael Kiel’in araştırmalarından teferruatlı bilgi öğrenilebilir.

Fatih Sultan Mehmed Atina’....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0