osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı da ticaret ilanları

Firmalar reklamlarında taksit ve promosyon uygulamalarına da yer vermişlerdi.
Firmalar reklamlarında taksit ve...
Osmanlı devleti kuruluşundan itibaren ticari hayata ayrı bir önem vermiş,ekonomik politikalar siyasi politikaların bir tamamlayıcısı oldu. Bizans’tan Venedik tüccarlarına,kapitülasyonlardan uluslar arası ilişkilere kadar ekonomi politikaları önemini her zaman hissettirdi. 19.yüzyıldan itibaren ise ticaret sermayesi yerli ve/veya yabancılardan oluşan çok sayıda firma Osmanlı coğrafyasında ticari hayatı daha da canlandırdı. Bu durum Osmanlı pazarındaki markaların birbirleri ile rekabetini ve pazarlama stratejilerinde de yeni gelişmeleri beraberinde getirecekti. Gazete ve dergilerin basımının hızlandığı satış rakamlarının arttığı 19.yüzyılın son çeyreğinden itibaren firmalar ürünlerine ait reklamları buralarda yayımlayarak tüketiciye doğrudan ulaşmaya çalıştılar.

En yoğun reklamlar perakende sektörüne ait olanlardı. Amerikan Pazarı, Osmanlı Pazarı, İstanbul Pazarı gibi firmalar verdikleri ilanlarla kendi ürünlerini tanıtmaktaydı. Süpermarket tarzı perakende mağazaları yani birçok farklı ürünün satışının yapıldığı firmalar da bu dönemde yaygınlaşmaktaydı.Bu mağazalarda av tüfeklerinden son moda ayakkabılara kadar geniş bir yelpazede malların satışı yapılmaktaydı.
Günümüzde çok sayıda örneği olan yapı market tarzı firmalar da reklamlarda kendini gösteriyordu. Çeşitli aletler,mobilyalar,bahçıvanlık gereçleri,zücaciye ve porselenler,kalorifer sobaları satan bu işletmeler aynı zamanda spor ürünleri de satmaktaydı.Örneğin tenis raketleri ve topları,futbol topları.

Süpermarket tarzı firmaların dışında diğer işletmelerde hem kendilerinin hem de ürünlerinin reklamlarını bolca yapmaktaydı. Ayakkabı,elbise,etek,dantela,çamaşır,yünlü kumaşlar,mendil,çorap bunlardan bazıları.

Perakende sektörünün dışında finans sektörü de reklam faaliyetlerine önem vermekteydi. Mevduat toplayan,çek ve senet işlemleri ile para transferi yapan bankalar ve yine ticarete finansman sağlayan şirketler reklam yoluyla tüketiciye ulaşmaktaydılar. Bunların dışında sigorta şirketleri,otomobil firmaları,motor firmaları,elektrikli alet firmaları,telefon telgraf işletmeleri,demiryolu işletmeleri,tarım aletleri satan firmalar,gıda firmaları,diş hekimliği,doktorluk gibi sağlık sektörü,gayrimenkul firmaları,tekstil firmaları,kültür sanat aktiviteleri gibi çok farklı alanlarda reklamlar mevcuttu.

1900’lü yılların başlarında elektriğin yaygınlaşması ile elektrikli ev aletlerin reklamları ayrıca bir öneme sahipti. Çünkü reklamlarda elektrikli ev aletlerinin kadınlar için ne kadar önemli olduğu vurgulanıyordu. Aile refahı,ev ekonomisi ve sağlık için bu aletlerin kullanılması öneriliyordu.

Firmalar reklamlarında taksit ve promosyon uygulamalarına da yer vermişlerdi. İndirim kuponları veya bugünkü ifade ile puan toplayan müşterilerin ücretsiz alışveriş yapma hakkına sahip olması gibi birtakım pazarlama satış tekniklerini uygulamışlardı.

Geri
Benzer Konular
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0