osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Devleti ilk kez dış borç aldı

Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında; Osmanlı Devleti’nin ilk kez dış borç alması, Mercidabık savaşı, Pompei Şehrinin yok olması, Mainz’de 6000 Yahudi’nin öldürülmesi, Saint Bartelemy katliamı gibi olaylar bulunmakta…
Tarihte bugün gerçekleşen olayla...
Kırım Savaşının getirdiği maliyetin altından kalkamayan Osmanlı Devleti zaten bozuk olan maliyesini düzeltebilmek için tarihinde ilk kez dış borç almak zorunda kaldı. Osmanlı Devleti’nin müttefikleri olan İngiltere ve Fransa’da dış borçlanmayı teşvik ettiler. Bunun üzerine devlet yöneticileri Londra’da Palmer, Paris’te Goldschimith kurumlarından 24 Ağustos 1854 tarihinde, Mısır’dan gelecek vergi karşılık gösterilerek 3.000.000 İngiliz lirası borç aldı. Bu ilk borçdan sonra alınan borçların ardı arkası kesilmedi ve Osmanlı Devleti yıkılana kadar borçlar ödenemedi.

GÜNÜN KİŞİSİ

Yavuz Sultan Selim (1469-1520)

Yavuz Sultan Selim İslam dünyasının birliğini gerçekleştirmek için Memluk Devleti üzerine sefere çıkmıştı.Fatih Sultan Mehmet döneminde Hicaz su yolları meselesi nedeniyle Osmanlı –Memluk ilişkileri bozulmuş II.Bayezit döneminden itibaren çatışmalar başlamıştı. Osmanlı ile Memluk ordusu Suriye’de 24 Ağustos 1516 günü Mercidabık denilen yerde karşılaştılar. Memluk ordusu ağır bir yenilgi aldı bu yenilgiye dayanamayan Sultan Kansu Gavri öldü. Memluk ordusu Mısır’a doğru çekildi. Suriye ve Filistin bölgesini ele geçiren Yavuz Sultan Selim nihai hedefi Mısır için Suriye’de hazırlıklarını tamamladı.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Vezüv Yanardağı Pompei Şehrini Yuttu (79)

24 Ağustos 79 günü Vezüv yanardağı faaliyete geçerek iki gün içinde Pompei şehrini tarihten sildi. Şehrin yeri ancak 1700 yıl sonra bulunabilmiştir.Arkeolojik çalışmalar 19.Yüzyılın ikinci yarısından sonra hız kazanmıştır. Lav tabakasının altındaki şehir günümüze kadar aynen korunmuş arkeolojik çalışmalar ibretlik manzaraları ortaya çıkarmıştır.

Mainz'de 6000 Yahudi Öldürüldü (1349)

14.Yüzyılın ilk yarısında Avrupa tarihinin en büyük veba salgınını yaşadı.Yahudiler inaçları gereği hijyenik perhiz kuralları uyguladıkları için veba salgınından fazla etkilenmediler. Bu durum onları şüpheli konumuna düşürdü. Hıristiyanları yok etmek için suları zehirlemekle suçlandılar. Avrupa’da Yahudilere yönelik bir katliam başlatıldı. Yakılarak ve kazığa bağlanarak bir çok Yahudi öldürüldü. 24 Ağustos 1349’da Almanya’nın Mainz şehrinde de aynı şekilde 6000 civarında Yahudi öldürüldü.

Fransa’da Protestanlar Katledildi (1572)

Aziz Barthelemy Günü'ne denk düşen 24 Ağustos 1572 tarihinde Fransa'da Katolikler tarafından başta Paris olmak üzere ülke genelinde Protestanlara karşı bir katliam yapıldı. Bu olaytarihteSaint Barthelemy Katliamı, olarak bilinir. Beyaz haçlı giysileri giymiş Katolikler sabaha karşı katliama başladılar ve iki gün içinde binlerce insanı katlettiler. Bu olay sonrasında neredeyse Fransa’da Protestan kalmadı.

Milli Aşireti İsyanı (1920)

Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizler ve Fransızların kışkırtması üzerine Urfa'da Milli Aşireti tarafından çıkarılan ayaklanmadır. (24 Ağustos 1920)Bu onların ikinci isyan teşebbüsüdür. Büyük bir kuvvetle harekete geçen asiler, Viranşehir'i aldıktan sonra Karakeçili Aşireti'ne mensup olanları öldürmüşler, fakat üzerlerine kuvvet sevk edilince dağılmışlar ve Suriye taraflarına kaçmışlardır.

Bursa Kapalıçarşı Yangını (195

24 Ağustos 1958 günü öğleden sonra Bursa Kapalıçarşı’da gaz ocağı devrilmesi nedeni ile büyük bir yangın çıktı. Yangın Kapalıçarşı ve bölgesine büyük hasar vermiştir.İki bin kadar ev ve işyeri yanarak yok olmuştur.

Fransa İlk Hidrojen Bombasını Denedi (196

24 Ağustos 1968 Fransa ilk hidrojen bombasını denedi. Bu konu da ilk denemeyi ABD yapmıştı. Fransa beşinci ülke oldu. Uzmanlar Hidrojen bombalarının atom bombasından onlarca kat daha güçlü olduğu belirtmektedirler.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1422-II.Murat kardeşi Küçük Mustafa’nın isyanı üzerine İstanbul kuşatmasını kaldırdı.

1574-Galetta Kalesi 33 günlük bir kuşatma sonunda İspanyollardan alındı.

1576-Osmanlı Kuvvetleri karşısında başarısız olan isyancı Sırplar Avrupa’dan yardım istediler.

1936- Üçüncü Dil Kurultayı başladı.

1949- NATO Antlaşması yürürlüğe girdi.

1954 - Brezilya devlet başkanı Getúlio Dornelles Vargas intihar etti.

1954- ABD Başkanı Eisenhower, Komünist Parti’yi yasadışı ilan etti.

1993 - Keşmir'de Müslümanlar ile Hindular arasında çıkan çatışmada 20 Müslüman öldü.

1995 - Windows 95 işletim sistemi Microsoft tarafından dünyaya tanıtıldı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0