osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı sultanının düşmanı ile kahvaltı yapmam‏

Osmanlı devleti, zor günler geçirmesine rağmen Başkan Grant'ı İstanbul’da kaldığı 5 gün süresince büyük bir misafirperverlikle ağırladı.
Osmanlı devleti, zor günler geçi...
18.yüzyıldan itibaren ticari ilişkiler ile başlayan Türk- Amerikan ilişkileri 19.yüzyıl boyunca karşılıklı elçiliklerin konsoloslukların açılması, yeni ticaret antlaşmalarının imzalanması ile gelişti.

Sultan Abdülmecid’in 1853 yılında ABD başkenti Washington’da devletin kurucusu Washington anısına dikilecek anıt için üzerinde kendi tuğrası olan bir mermer bloğu hediye olarak göndermesi siyasi ve ekonomik ilişkilerine derece hızlı geliştiğini göstermekteydi.

İki ülke arasındaki ilişkiler Amerikan iç savaşını bitiren en önemli komutan ve sonrasında ABD Başkanı olan General Ulysses Simpson Grant’ın başkanlık yaptığı dönemde de (1869-1877) hızlı bir şekilde gelişti. Bu dönemde ilişkilerin ivme kazanmasının sebebi Osmanlı devleti ile ABD arasındaki silah ticaretiydi. İç savaş sonrasında stoklarındaki silahları satmaya başlayan ABD’nin en büyük alıcılarından biri Osmanlı devletiydi. Örneğin 1869 yılında Osmanlı devleti Amerikadan 239 bin adet Enfield ve Springfield tüfekleri satın almış bir sonraki yıl da 100 bin adet Springfield siparişi vermişti.

Başkan Grant bu 100 bin tüfeğin devlet fabrikasından satılmasına ve ilk parti olarak satın alınan tüfeklerden 50 bin tanesinin depolardaki kullanılmamış tüfeklerden verilmesini sağlayacaktı. ABD başkanı Grant’ın bu jesti Osmanlı devletine 25 bin sterlin kar sağlamıştı.

Başkan Grant’ın bu jesti karşılıksız kalmadı. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz Washington Elçisi Edward Blacque Bey’in tavsiyesiyle Beyaz Sarayın büyük salonuna konulmak üzere kırmızı sarı renkte bir uşak halısı imal ettirdi. Amerika’ya gönderilen bu hediye orada büyük bir memnuniyetle karşılandı. New York Times, Chicago Tribune gibi gazeteler bu hediyeyi okuyucularına büyük bir memnuniyetle duyurdu.

Başkan Grant döneminde Osmanlı Amerika yakınlaşması , ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0