osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı nın son döneminde Mevlit Kandili resmi tatildi

Mevlit Kandili'nin, Osmanlı'nın son devrinde resmi tatil ilan edildiği ortaya çıktı.
Mevlit Kandili'nin, Osmanlı'nın ...
Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nden yapılan açıklamada, Hz. Muhammed'in doğduğu gün olan Mevlit Kandili'nin Osmanlı Devleti'nde ayrı bir önemi olduğu, günümüzde olduğu gibi eskiden de saygı ve huzur ile ihya edilen Mevlit Kandili'nin 16. yüzyılın sonlarına doğru devlet merasimiyle yapılarak resmileştiği kaydedildi.

Başta padişah olmak üzere bütün devlet erkanının katıldığı merasimle yapılan Mevlit Kandili'nin, 1910'dan itibaren de resmi bayramlar arasına dahil edilerek, tatil kabul edildiği belirtilen açıklamada, resmi tatilin belgesinin derginin ocak sayısında yayımlandığı aktarıldı.

Derginin yeni sayısında Osmanlı Arşivleri'nde bulunan Sultan Mehmed Reşad devrine ait bir vesikaya yer verildiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler kaydedildi:

"Tarihçi-yazar Yasin Özkan'ın günümüz Türkçesi'ne aktardığı vesikada, Mevlit Kandili gününün resmi tatil ilan edilmesiyle ilgili sadrazamlık yazı işlerine ait bir tebligat yer alıyor.

Tebligatta şöyle deniliyor: 'Sadrazamlık yazı işleri müdürlüğü, ekteki pusulada yazılı resmi daireler. Kainatın Övüncü Hazret-i Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğduğu mübarek günün resmi tatil günlerinden sayılması hususunda Meclis-i Vükela'nın kararıyla izin alınarak, Padişah hazretlerinin iradesi çıkmış ve umumi tebligat yapılmıştır. Dahiliye, Maliye ve Harbiye nezaretlerine; bu günün tatil olmasına dair tebligat yapılarak, ilgili nezaretlerin kendilerine bağlı resmi dairelere durumu bildirmeleri, Dahiliye nezaretinin de telgrafla vilayetlere ve müstakil sancaklara durumu bildirmesi. (10 Mart 1910)"

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0