osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

121 Yıl Önce Osmanlının İmdadına Koşan Wakayamalılar

121 Yıl Önce Osmanlının İmdadına Koşan Wakayamalılar
121 Yıl Önce Osmanlının İmdadına...
121 yıl önce, Japonya’nın Kuşimoto açıklarında yakalandığı tayfun sonucu batan Ertuğrul Firkateyni’nin yardımına ilk koşan Wakayama halkı bugün aynı duyarlılığı Vanlı depremzedeler için sergiliyor. Japonya’nın güneyindeki Wakayama şehri, yakın zamanda maruz kaldığı tayfuna aldırmadan Vanlı depremzedeler için yardım kampanyası başlattı. Van’daki gelişmeleri günü gününe takip Wakayamalılar Tokyo’daki Türk-Japon Kültür Derneği’ne ulaşıp, çalışmalarından haberdar etti. Japonya hükümeti, Türkiye’ye 400 bin dolarlık para yardımının yanında çadır göndereceğini duyurdu.

Hükümetin yanında Japon halkı ile Japon firmaları da yardım kampanyalarına girişti. Japon teknoloji devi Toshiba, Van’a 220 bin dolar bağışta bulunacağını açıklarken, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne ulaşan yardımların miktarı 100 bin doları aştı. Büyükelçilik, Japonların kendilerini mektup ve e-mail yağmuruna tuttuğunu, kimi Japonların isimsiz mektuplarla bağışta bulunduklarını açıkladı.

Japonya Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, hükümetinin Van için acil yardım kararı aldığını, Türkiye'ye 30 milyon Japon yeni (yaklaşık 400 bin ABD doları) ile çadır gibi acil yardım malzemeleri sağlayacağını duyurdu. Büyükelçilik, ek yardımların da planlandığını kaydetti.

Tokyo’daki Türk-Japon Kültür Derneği’nden Dr. İdris Danışmaz, tayfundan etkilenen Wakayama halkının kendi durumlarına bakmaksızın sergilediği yardım çabasının kendilerini duygulandırdığını söyledi. Dr. Danışmaz, aynı tavrın tüm ülkede Van depreminin duyulduğu ilk günden bu yana yaşandığını şu sözlerle anlattı: “Wakayama halkının Vanlı depremzedelerin yardımına koşması bizim için çok anlamlı. Zira bu halk, 121 yıl önce Japon sularında batan Ertuğrul Firkateyni’nin yardımına da ilk koşandı. Gazi leventlere evlerini açmışlardı. Bugün aynı duyarlılığı Vanlı kardeşlerimiz için sergilemesi bizi duygulandırıyor. Halbuki Wakayama halkı yakın zamanda bir tayfun felaketine maruz kaldılar. Kendileri yardıma muhtaç. Buna aldırış etmeden Türk-Japon dostluğunun gereği olarak yardım seferberliği başlatmışlar.”

Dr. Danışmaz, Wakayama şehrindeki yaklaşımın ülkenin genelinde yaşandığını vurguladı. Birçok şehirde eş zamanlı yardım kampanyalarının başlatıldığına değindi: “Japon hükümeti, devlet yetkilileri Van depreminin ilk anından itibaren yardım taleplerini Türkiye’ye iletti. Japon doktorların oluşturduğu AMDA’nın yanında, fiziksel engeller yararına çalışan AAR dernekleri topladıkları acil tıbbı malzemelerle birlikte Türkiye’ye gitti.”

Japonların 11 Mart’ta yaşadıkları deprem ile tsunaminin ardından Türkiye’den gelen yardımları unutmadığını anlatan Dr. Danışmaz, “Türk Kültür Derneğimize telefonlar yağıyor adeta. Japonlar Türkiye için ne yapabileceklerini soruyorlar. Yakın zamanda maruz kaldıkları tsunamide Türklerin sergilemiş olduğu yardımseverliği hatırlatıp, Vanlılar için ellerinden geleni yapmak istediklerini söylüyorlar.” diye anlattı.

Akademik kariyerinin bir bölümünü Türkiye’de tamamlayan Tokyo Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nobuo Misawa da Türkiye ile Japonya’nın bu kötü zamanlarda birbirinin yardımına koşan iki dost ülke olduğunu hatırlattı. Doç. Dr. Misawa, Japonların bu sefer de her türlü fırsatı değerlendirip Türklerin yardımına koşacağını ifade etti.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0