osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Bin yıllık kilise yıkılıyor

kilise
kilise
Yıkılmaya yüz tutan Anadolu'nun ilk köy kilisesi Üçayak turizme kazandırılmayı bekliyor. Anadolu'da Hıristiyanlık'ta üç mezhebi altında toplayan ilk köy kilisesi Üçayak, önlem alınmaması sebebiyle yıkılıyor. Yaklaşık bin yıl önce kurulduğu belirlenen Üçayak Kilisesi'nin sadece duvarları kaldı. Kilisenin onarılması için ise henüz bir çalışma yapılmadı. Kilise etrafında ve üzerinde yıkılmasını önleyecek tedbirlerin alınmadığı görülüyor. Bölge halkı ise biran önce bu kilisenin onarılmasını ve turizme kazandırılmasını istiyor.

Kırşehir'de erken Hıristiyanlık dönemine ait nadir eserlerden olan Üçayak Kilisesi yıkılmaya yüz tuttu. Bizans döneminden kalma kilisede üç mezhebin bir kubbe altında ibadet ettiği Üçayak Kilisesi, tuğladan yapılmış. Sağlam bir yapıya sahip olmasına karşılık doğal etkenler sonucu birçok yeri yıkılmış durumda. Kilse etrafında ve üstünde hiçbir önlem alınmazken, bölge haklıda kilisenin restorasyonunun yapılmasını istiyor.

Kırşehir'de bugün Bizans dönemine ait en eski eserlerden birisi il merkezine 36 kilometre uzaklıktaki Üçayak Kilisesi. Kilise hem bulunduğu konum hem de mimarisiyle oldukça şaşırtıyor. Tek başına bir kırın ortasındaki bu yapı hakkında kesin herhangi bir bilgi yok. Taburoğlu köyündeki bu kalıntının, Katolik, Ortodoks ve Protestan mezhepleri tarafından birlikte kullanılarak tüm Hıristiyanların ortak ibadethanesi olduğu belirtiliyor.

Tarih olarak kimi yerde 10. yüzyıl, kim yerde de 11. yüzyıla ait Anadolu'daki ilk büyük köy kilisesi olduğu söyleniyor.

BİR KÖY KilisESİ

Yapılan kazılar ve incelmelerden sonra bu tarihi eserin bir köy kilisesi olduğu açıkça görülüyor. Ünlü sanat tarihçi Semavi Eyice tarafından yapılan araştırmalar sonucunda plan ve mimari olarak da yapının 10. yüzyılda Bizans imparatoru tarafından iki mezhebin bir arada ibadet etmesi için inşa edilen ilk anıtsal köy kiliselerinden olduğunu doğruluyor. Üçayak Kilisesi'nin konservasyon, restorasyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin yapılması ile inanç turizmi alanında önemli bir destinasyon kazanılması mümkün olacağı düşünülüyor.

Yılların tahribatına maruz kalan bu mimarlık anıtının restorasyon ile önemli bir eserin kazanılması sağlanmış olacak.

Kilise anıtsal mimari açısından oldukça öne çıkan önemli bir eser olarak görülüyor. Doğal şartlar ve definecilerin yapı zemininde yaptığı kaçak kazılar yüzünden gün geçtikçe tamamen yıkılmaya doğru giden kilise, tahrip sürecinin hızlı işlediğinin daha iyi anlaşılabilmesi için kilisenin 1930'lu yıllara ait fotoğrafları ile kıyas edilmesi gerekiyor.

Öncelikle kilisenin yer aldığı maliye hazinesine parselin Kültür ve Turizm Bakanlığı adına tahsis edilmesi gerekiyor.

Yapının mevcut duvar ve temel kalıntıları açığa çıkarılarak ve eski fotoğraflar ve belgelere dayanılarak rekonstrüksiyonunun yapılması yani yeniden ayağa kaldırılması için ilk etapta rölöve ve restitüsyon çizimlerinin hazırlanması gerekiyor.

Kilisenin bulunduğu yer ve yakın çevresinde yapılan yüzey araştırmalarında Bizans dönemi yerleşimi olduğu yapılması planlanıyor.

Yapılacak işlemlerin, kilisenin yakınlarında bulunan plan ve mimari bakımdan manastır olduğu anlaşılan Dulkadirli yer altı şehir ve Hacıfakılı antik kenti ile buradaki kilise kalıntısıyla birlikte düşünülüyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0