osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

İlk Kalkınma Planını II Abdülhamid Hazırlatmıştı

İlk Kalkınma Planı
İlk Kalkınma Planı
Derin Tarih Dergisi'nin Şubat sayısında 'Osmanlı'nın büyük Sultanı' II. Abdülhamid Han ile ilgili çarpıcı röportajlar yer alıyor. Osmanlı iktisadı üzerine yaptığı araştırmalarla İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Akarlı, Derin Tarih Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan'a verdiği röportajda, Abdülhamid Han'ın iktisadi yönüyle ilgili değerlendirmesinde, 'Bir kere iktisadî açıdan çok şayan-ı takdir hamleleri var. Bir çok Osmanlı prensinden farklı olarak piyasayı, ekonomiyi, bankayı, krediyi biliyor. İkincisi ilk yaptığı şeylerden biri, bilgi biriktirmekti, bir tür bilgi merkezi oluşturmak. Uzmanlara önemli çalışmalar yaptırıyordu.' şeklinde konuşuyor. Prof. Dr. Akarlı, 'Türkiye'nin ilk kalkınma planı Abdülhamid döneminde hazırlanmıştır!' diyor.

GANDHİ HİLAFETİ DESTEKLEDİ

Akarlı, Hilafet makamı ve Pan-İslamizm'le ilgili olarak da önemli değerlendirmelerde bulunuyor. Fransızlar ve İngilizlerin hilafetten korktuğunu anlatan Akarlı, şunları söylüyor: 'Lozan'da Hilafet'in kalkması temel pazarlık meselelerinden biri. Üzerimizde o kadar büyük baskı var ki, Hilafet'ten korkuyorlar. Çünkü Hilafet demek Müslümanların bir cephe olarak kilitlenmesi demek. En olmadık yerlerde İslamcı direnişlerle karşılaşıyorlar; en sert direnişler de bunlar. Afrika'da Müslümanlıkla alakası olmayan adamlar Hilafet söz konusu olunca İslamcı hareketin içine giriyor. Gandhi Müslüman olmamasına rağmen 'Ben de Müslümanım' diyor ve şakası da yok! Hilafet hareketini destekliyor.' Akarlı, bu direnişin Abdülhamid'in Pan-İslamistliğinden kaynaklanmadığını belirtti.

YAPAYALNIZ BİR SULTANDI

II. Abdülhamid'in 3. kuşaktan torunu Harun Osmanoğlu, derginin kapak konusuyla ilgili olarak; 'Sultan dedemiz cennet-mekân Abdülhamid Han 33 yıl boyunca siyasî manevralar gerçekleştirerek, borç içindeki devleti yükselterek Osmanlı'nın yıkılmasını geciktirdi. Öyle bir Sultan ki bahtsız sayılırdı; çünkü tekti ve yalnız başına devleti yönetti. Yanında güvenebileceği hiç kimse yoktu; hep çakallar vardı. Mekanı cennet olsun!' şeklinde konuştu

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0