osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Sultanlarına ait kitaplar yurtdışında müzayedede satılıyor

Osmanlı padişahlarının mührü bulunan kitapların yurtdışındaki sitelerde açık artırmayla satıldığı ortaya çıktı.
Osmanlı padişahlarının mührü bul...
Almanya’da müzayede kuruluşu, Sultan II. Mahmut’a ait tuğra ve mühür bulunan Makamat için 12 bin Euro fiyat verdi. Sultan III. Mustafa’nın şahsına ait 1476 tarihli yazma eser daha önce satılmıştı.

Kültür mirasımızın önemli ürünleri olan elyazması eserler, tarih, din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji, fen bilimleri gibi çeşitli konularda, yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde topluyor. Bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynaklarını oluşturan bu eserler, en eskileri 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Müzayede şirketleri de tarihi öneme sahip bu kitapları satışa çıkartıyor. Almanya’da faaliyet gösteren Keifer isimli müzayede kuruluşunun satışa çıkardığı Makama bu eserlerden biri. Özel koleksiyon kitap için 12 bin Euro müzayede başlangıç fiyatı verildi. Makamat, kafiyeli bir ifade ile yazılmış 50 hikâyeden oluşuyor. Ayetler, hadisler ve atasözleri ile süslenen eser içerisinde Sultan II. Mahmut’a ait bir tuğra ve mührü bulunuyor. Eser, 12 bin Euro’dan alıcısını bekliyor. Öte yandan özel koleksiyon kitapların satışı ilk değil. Geçtiğimiz nisan ayında ise, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Şirketi tarafından Sultan III. Mustafa’nın şahsına ait ve mührünü taşıyan 1476 tarihli yazma eser 110 bin İngiliz Sterlini’ne satılmıştı. Eserlerin saraydan ya da bulunduğu yerden nasıl çıkarıldığı ise bilinmiyor. Kitapların İstanbul’un işgali sırasında yağmalanan özel koleksiyonlardan alınan eserler olduğu tahmin ediliyor.

Eserin satılmaması konusunda mücadele eden Yıldız Sarayı Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim, “Padişah ve ailesine ait olduğuna ilişkin kayıt ve mühür bulunan kitaplar genelde hazineye kayıtlıdır. Satılacak olan eser büyük ihtimalle çalıntı olabilir. Hanedan malı olan yazma eserlere müzayedelerde çok nadiren rastlanabilir. Çünkü hâlâ devlet malıdırlar. Bu üzücü durum ülkemizdeki nadir eser koleksiyonlarının güvenliği için hayati önem taşıyor.” dedi. Eserlerin hangi yollarla yurtdışına çıkarıldığının bulunması gerektiğini dile getiren Serim şöyle devam etti: “Bakanlık mutlaka bu eserin ne yollarla yurtdışına götürüldüğünü, çalıntı olup olmadığını, mal sahibinin kim olduğunu resmi yollardan araştırmalı. Kültür Bakanlığı’nı bir zamanlar Sultan II. Mahmut’un elinde tuttuğu bu eserin satışını da durdurmasını istiyorum.” Geçtiğimiz ağustos ayında ise Karacaahmet Mezarlığı’ndan İngiltere’ye götürülen Osmanlı dönemine ait mezar taşları müzayedede satılacaktı. Londra’daki High Road Auctions isimli kuruluşun müzayedesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri sonucunda iptal edilmişti.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0