osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Camileriyle Osmanlı Atina sı

Fethiye Camii Osmanlı döneminin en önemli sanat eserlerinden biri kabul edilmekte. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Fethiye Camii mimarisiyle İstanbul'daki Fatih Camii, Yeni Cami, Sultanahmet camilerinin ilk örneği kabul edilmektedir.
Fethiye Camii Osmanlı döneminin ...
Osmanlı kaynaklarında ‘Medinetü'l-hükema’ olarak geçen Atina 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde feth edildi. Kısa süre içerisinde Atina Türklerle Rumların birlikte yaşadığı camileri, hamamları, çarşıları ile tam bir Osmanlı şehri haline geldi ve Yunan bağımsızlığına kadar 371 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kaldı.
1669 yılında Atina’ya gelen Evliya Çelebi seyahatnamesinde şehirde dört cami, yedi mescit, bir medrese, üç mektep, iki han ve üç hamam olduğunu yazmıştır. Evliya çelebinin ifade ettiği dört camiden ilki Parthenon camiidir. Atina’nın fethinin ardından şehrin en büyük mabedi ve antik Yunanın simgesi olan Parthenon kilisesinin bir ucuna minare eklenerek camiye çevrildi.

İç Kale Camii
Eni 31 metre, boyu ise 70 m. ye yakın olan, 8 X 17 sütunla çevrili bu cami, İç kaleyi teşkil eden Akropolis'in ortasında bulunduğundan İç kale cami'i olarak adlandırıldı. Bu cami Atina’nın ilk camisiydi. Osmanlılar tarafından bir kısmı cephanelik olarak da kullanılan Parthenon 1687 yılındaki Venedik kuşatması sırasında isabet aldı ve patlama ile birlikte bu yapı büyük zarar gördü. Zararın büyüklüğünden dolayı tamirine girişilmedi ve yerine küçük bir cami inşa edildi. Bu cami de günümüze kadar ulaşmadı. Yunan bağımsızlığından sonra Akropolis’in antik çağdaki haine getirilmesi amacıyla yıktırıldı.

İç Kale Caminin tahrip oluşunu gösteren bir gravür
Evliya Çelebinin seyahatnamesinde yazdığı Parthenon dışındaki üç cami ise Hacı Ali Camii,adı bilinmeyen Bey Camii ve Eski Camiidir. Bunlar da diğerleri gibi Yunan bağımsızlığının ardından yıkıldılar.
Osmanlıdan günümüze ulaşabilen iki eserden biri ise 1700’lü yıllarda yapılan Mustafa Ağa Camiidir. Altı fıskiye camii olarak da adlandırılan bu ibadethane Yunan bağımsızlığından sonra uzun süre metruk ve harap bir halde kaldı. Yakın zamanlarda restorasyonu yapılan cami el sanatları müzesi olarak kullanılmaya başlandı.

El sanatları müzesi olarak kullanlına Mustafa Ağa Camii
Evliya Çelebinin "…bu şehri gelüb görmeyen seyyâh-ı ‘âlem cihânbînim demesin" dediği Atina’dan günümüze ulaşan bir diğer Osmanlı eseri ise Fethiye Camiidir. Mustafa Ağa Camiinin biraz ilerisinde olan bu camiinin Ömer Paşa tarafından Fatih Sultan Mehmed’in şehre yaptığı ziyaret esnasında Padişahın onuruna yaptırdığı ifade edilmektedir. Cami eski Bizans kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmişti. Kitabesi bulunmayan ve Evliya Çelebinin seyahatnamesinde de ismi geçmeyen caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

Fethiye Camii
1687'ye kadar bölgedeki Müslümanların en önemli ibadet yeri olan cami, ....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0