osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Almanlara Türkçe Şart Dememişti

Osmanlı Almanlara Türkçe
Osmanlı Almanlara Türkçe
Almanya'nın Melle Şehir Kütüphanesi'nde geçmişten bugüne Türk Alman ilişkileri hakkında bir konferans veren tarihçi Dr. Latif Çelik, iki milletin dünü ve bugünü ile ilgili ilginç benzetmelerde bulunup "Osmanlılar Alman göçmenlerden o yıllarda 'Türkçe bilme şartı" hiç aramamıştı" dedi. Dr. Latif Çelik, "İki milletin ortak tarihini bilmeyenlerin entegrasyon çabaları boşunadır. Türk-Alman ilişkilerinin tarihin derinliklerinde olan köklerini tanımak, iki milletin ortak geleceği için son derece önemlidir" diye konuştu.
İlgi büyüktü
Çok sayıda Alman'ın büyük ilgi gösterdiği konferansta Dr. Latif Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk ve Almanlar'ın 7 asırdan beri devam eden ilişkileri var. Ortak tarihinden haberi olanlar iki milletin özelliklerini de iyi bilenlerdir. Günümüzde ön planda bulunan entegrasyon tartışmalarında tarafların tarihinden haberlerinin olmaması, ne yazık ki bu iyi niyetli çabaların da boşa gitmesine neden olmaktadır."

Kitabından bölümler okudu
"Türkiye'de Alman İzleri" adlı kitabından da bölümler okuyan Dr. Çelik, “Bağdat Demiryolu inşaatı 19. Yüzyıl sonlarında bölgedeki en önemli yatırımdır. Osmanlı'nın demiryolu siparişleri sayesinde Krupp Çelik Sanayi karşı karşıya olduğu iflastan kurtulmuştur. Türk-Alman silah anlaşmaları da Alman endüstrisine ciddi bir rekabet gücü ortaya kazandırıp Almanya'nın daha da güçlenmesinin önünü açmıştır" diye konuştu.

Konferansa katılan tarih ve edebiyatseverlerin sorularını da yanıtlayan Dr. Çelik " 19. Yüzyıl ortalarında Osmanlı'ya sığınan Almanlar için Osmanlı Devleti'nin çıkardığı yabancılar yasasında ülkeye yerleşen Alman göçmenlerden Türkçe bilme şartı aranmadı. Hatta, bir dilim ekmek için Osmanlı Devleti'ne sığınan yeni vatandaşlar Rumeli'de 6, Anadolu'da 12 yıl vergiden muaf olarak yaşadılar. Osmanlı'nın yabancılar yasası günümüz Almanya'sının Türkler için uyguladığı yasaların çok daha ötesinde çok daha demokratik idi. Demek ki sadece halkın değil, yaşadığımız Almanya'da siyasetçilerin de tarihi iyi bilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0