osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Türk Derin Devleti Tarihi belgeseli

Türk Derin Devleti
Türk Derin Devleti
Demir, AA muhabirine açıklamada bulunurken, El Cezire televizyonu için "Türk Derin Devleti Tarihi" adlı bir belgesel çekeceklerini kaydetti.
Bu ay belgesel çekimlerine başlayacaklarını, bu projeye çok önem verdiklerini aktaran Demir, "Derin devletin köklerine inerek, 4 bölümlük özel bir belgesel hazırlıyoruz. İçinde canlandırmaların bulunduğu bir çalışma olacak. İlkbaharda gösterime girecek. Belgesel El Cezire'nin Türkiye'de açacağı kanalda da gösterilecek" dedi.
Birinci bölümde, 1875 ile 1909 yılları arasındaki bir olayı, d önemi anlatacaklarını vurgulayan Demir, "Sonrasında 1909-1944 arası bir hikaye var. Sonra 1944'ten 2002'ye kadar olan dönemi anlatacağız. Son bölümde ise 2002'den bugüne ve geleceğe dönük bir bölüm olacak. Son bölümde, direk olarak Ergenekon denilen yapıyı, onun can damarlarını anlatacağız" diye konuştu.
Belgeselin ilk bölümünde, "Türk derin devletinin nasıl kökleş tiği, nereye kök attığı, nereye yayıldığı, nereden güç bulduğu ve ilişkiler zincirinin" yer alacağını ifade eden Demir, "Aslında 'derin devlet' dediğimiz şey, birçok şekilde anlatılabilir. Ancak modern anlamdaki Türk derin devletinin kökleri, 1870'lere dayanıyor. Biz oradan, ilk tohumların atıldığı yerden olayı başlatıyoruz. Bütün fırtınayı koparan 'Kız Vakası' diye bir olay var. Selanik'te 1876'da yaşanan bir olaydır. Bu olayın başlattığı zincir, bir sultanın öldürülmesine, bir sultanın delirmesine, 93 harbine ve ülkenin 3'te 1'inin kaybına, yüz binlerce insanın ölümüne sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

-Kız Vakası-

Demir, "Kız Vakası"nın, 1876'da Selanik'te bir Türk teğmenin, bir Bulgar kızına aşık olmasıyla başladığını kaydederek, şunları söyledi:
"Bulgar kız, Müslüman olur. Derin devlet, bu olayı, fitili ateşlemek için kullanır. Kız, bir grup derin devlet odaklı kişiler tarafından tasarlanan bir olayla kaçırılır ve Amerikan Konsolosluğuna götürülür. Tarihteki ilk Amerikan Konsolosluğu kuşatması, Selanik'te yaşanmıştır. Bir Müslüman kadın kaçırıldığı iç in, halk ayaklanır ve burası kuşatılır. Yine derin devletin müdahaleleriyle, birtakım provokasyonlarıyla, olay yerinde 2 konsolos öldürülür. Konsoloslar halkı yatıştırmak için gelir ama derin devletin oyunuyla öldürülür. Hemen akabinde, Selanik Valisi 6 kişiyi Selanik Limanı'nda idam eder. Olay, bir anda dünya basınına taşınır. Buradan yürüyen olaylar zinciri var. Burası patlamaya yol a çan ufak bir çekirdek. Bu vak'ayla, derin devlet, ilk büyük darbesini gerçekleştirmiş olur. Bir Sultan, tahttan indirilmiş, saraylar yağmalanmış, milyar dolar değerindeki halkın hazineleri yurt dışına kaçırılmıştır."

-"Bu olaydan sonra halkalar hiç kopmadı"-

Demir, bu olaylar üzerine birçok kişinin araştırmalar yaptığın ı, yazılar yazdığını ancak ilk defa bir belgeselle gün ışığına çıkarılacağını kaydetti.
Bugün derin devletin can çekiştiğini ama hala yaşamaya devam ettiğ ini savunan Demir, şöyle konuştu:
"Bütün zincirler, birbirine bağlı. Bu olaydan sonra, halkalar hiç kopmadı. Kız Vakası, o günden bugüne devam eden olaylar zincirini başlatmıştır. Hepimiz modern, refah seviyesi yüksek ve adil bir ülkede yaşamak istiyoruz. Herkesin korkmadan yaşayabildiği, korkmadan konuşabildiği bir ülkede yaşamak istiyoruz. Birçok ülke, bu olayları geride bıraktı ama yıllar sürüyor. Mesela insanlar son dönemdeki mahkemelerin çok uzun sürdüğünü söylüyor. Uzun sü rebilir ama bir gün bitecek. Ben bunun çok uzak olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin, kimsenin gelecek endişesi duymadığı bir ülke olacağına inanıyorum. Bu inancımı zı koruyoruz ve bu inancımıza dayalı bir son bölüm olacak. Derin devlet, bir daha dönmemek üzere bu ülkeyi terk edecek."

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0