osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

150 Yıllık Taş Köprü Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Taş Köprü Gün Yüzüne Çıkartılıyor
Taş Köprü Gün Yüzüne Çıkartılıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yapımı 1850'li yıllara dayanan ve Servetiye köylerini birbirlerine bağlayan tarihi taş köprüyü gün yüzüne çıkartıyor.

Hasarlı halde bulunan köprünün tamiri için gerekli müracaatları yapan Büyükşehir Belediyesi, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini tamamladı. Uzun uğraşlar sonucunda bitirilen proje çalışmaları, restorasyona başlaması için Karayolları Genel Müdürlüğüne teslim edildi.

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli'nin tarihi ve turistik mirasına sahip çıkan çalışmalarına devam ediyor. Birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkartarak gelecek nesillere bırakan Büyükşehir Belediyesi şimdi de Osmanlı döneminde yapılan tarihi taş köprünün restore edilmesi için çalışma yaptı. İstiklal Savaşı'nda Yunan işgaline karşı mücadelesi ile bilinen Servetiye Karşı köyü ve Servetiye Cami köylerini birbirlerine bağlayan ve 19. Yüzyılda inşa edilen köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi için projeler hazırlandı.

Döneminin özelliklerini yansıtması ve yöresel mimari hakkında bilgi vermesi bakımından Kocaeli ilinde bulunan nadir örneklerden biri olan köprü için proje çalışmaları titizlikle hazırlandı. Hasarlı durumda olan tarihi taş köprü için Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlandı. Böylece yerel kaynaklara göre Karadeniz ustaları tarafından sadece taşların kullanıldığı tarihi köprünün yeniden inşası için hazırlıklar tamamlanmış oldu.

Karayolları Genel Müdürlüğünün de denetimi ile 2011 yılı kasım ayı itibari ile onaylanan projeler, restorasyon için Karayolları Genel Müdürlüğüne verildi. Tarihi taş köprünün restoresi için her şeyin hazır hale getirildiği çalışma ile Karayolları Genel Müdürlüğü 2012 yılı bütçesinden ödenek ayrıldı. Öte yandan yöresel kesme taşlar kullanarak, yay kemer formlu bir üslupta inşa edilen tarihi köprü, restore çalışmaları için Karayolları Genel Müdürlüğünce trafiğe kapatılacak.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0