osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.
2012-11-06 16:14

Tarih Haber / Tapular Sergileniyor

Tapular Sergileniyor

Tapular Sergileniyor
Tapular Sergileniyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Server Efendi Sergi Salonu'nda Osmanlı'dan günümüze kalan önemli tapuları sergiliyor. Sergide 64 metre uzunluğunda ceylan derisi üzerine yazılmış Fatih Sultan Mehmed'in Ayasofya Vakfiyesi'nden çeşitli dönemlere ait tapu senetler, el yazması Kur'an-ı Kerimler ve Atatürk’e ait tapu örnekleri dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Sergide ayrıca ikame-i pazar ve panayır belgeleri, mühürler, Osmanlı dönemine ait çeşitli haritalar da bulunuyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü binasında, hafta içi mesai saatleri içerisinde halkın ziyaret edebileceği Server Efendi Sergi Salonu'nda Osmanlı Devleti'nde XIV. Yüzyılın sonlarından Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanan geniş bir zaman diliminde oluşturulmuş arşiv dokümanları sergileniyor. Sergi salonunda 64 metre uzunluğunda ceylan derisi üzerine yazılmış Fatih Sultan Mehmed'in Ayasofya Vakfiyesi'nden çeşitli dönemlere ait tapu senedi ve tahrir defter örneklerine; Tezhip ve Hatt sanatının en güzel örneklerinin ortaya konulduğu çeşitli defter ve belgelerden mühür, harita ve el yazmalarına kadar çeşitli eserlerin örnekleri yer alıyor. Ayrıca, Atatürk'e ait tapu örnekleri ile kendi imzasını taşıyan kayıtlar da burada görmek mümkün.

Sergi salonunda yer alan diğer eserler ise şöyle: "Tapu Tahrir Defteleri, Mufassal Defterler, İcmal Defterleri, Ruznamçe Defterleri, Cebe Defterleri, Kal’a ve Mustahfazat Defterleri, Derdest Defterleri, Anadolu ve Rumeli Yoklama Defterleri, Evkaf Defterleri, Vakf-ı Cedid Defter ve Belgeleri, Mülknameler, Zabıt Kayıt Defterleri, Hasıla Kayıtları, Tapu Senetleri, Tapu Kütükleri,Mahzen Defterleri, Köy Sınır Belgeleri ve Mera Tahsis kararları.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0