osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı, hem mimarisiyle hem de muhteşem boğaz manzarısıyla İstanbul’un en çok ziyaret edilen tarihi mekanların başında gelir. İstanbul Beylerbeyi semtinde bulunan bu saray II. Murat zamanında Beylerbeyi Mehmet Paşa tarafınca kıyıda bir ahşap saray olarak yaptırılmıştır. 1827-1828 senelerinde ise II. Mahmut tarafından yıktırılarak yenisi inşa edilmiştir. Beylerbeyi Sarayı dört senede toplamda beş bin kişi çalışarak bitirilebilmiştir. Beylerbeyi Sarayı’nı inşa eden işçileri motive etmek için ise sürekli olarak müzik çalınmıştır. Ahşap olan ikinci yapı da yandıktan sonra ise bugünkü saray ise Sultan Abdülaziz Han döneminde mermer olarak 1865 senesinde yaptırıldı.

İstanbul’un tarihi yerlerinden birisi olan Beylerbeyi Sarayı, Anadolu yakasının en önemli yapılarından birisidir. Beylerbeyi Sarayı’nın boğaza bakan tarafı genelde süslü ve işlemelidir. Havuzları ve üst katta bulunan hamam değişik mimari özellikleri taşır. Sarayın içi kadar bahçesi de ayrı bir güzelliktedir. Beylerbeyi Sarayın’da Sultan Abdülaziz Han otururdu ve gelen yabancı konuklar ağırlanırdı. Beylerbeyi Sarayında iki adet küçük seyir köşkü bulunur ve burada devlet misafirleri ağırlanır idi. Burada ağırlanmış olan konuklardan bazıları ise III. Napolyon’un eşi Eugénie, İran şahı Nasreddin ve Kral sekizinci Edward ve Avusturya imparatoru Franz Joseph idi. Tahttan indirilen Albülhamit Balkan Savaşı çıktıktan sonra Selanik’ten dönerek Beylerbeyi Sarayına getirilmiştir.Burada 1918 senesinde vefat etmiştir.

Büyük Konstantinus`un diktirdiği bir haçtan ötürü dolayı önceleri İstavroz Bahçeleri adıyla anılan Beylerbeyi Sarayı bahçelerinin güzelliğinden dolayı bu bölgede bulunan Bizanslılar döneminden sonra görkemli binaların yapılmasına ilham olmuştur.

Beylerbeyi Sarayı’nın iç dekorasyonu ve cephelerinde Türk ile Doğu motifleri bulunurken bunlar batı süslemeleri ile beraber kullanılmıştır. Sultan Abdülaziz Han denize düşkün olmasından dolayı da sarayın tavan süslemelerinde bol bol gemi ile deniz tabloları döşetmiştir. Beylerbeyi Sarayı 2 katlıdır. Haremlik ve selamlık bölümlerden oluşan sarayda 26 oda, 6 salon ve 6 banyodan oluşur. Saraydaki halı, perde, mobilyalar ve eşyalar olduğu gibi korunmuştur. Beylerbeyi Sarayı’nın deniz kısmına bakan cephesindeki süslemeler, bakımlı olan bahçesi ve ortadaki havuzlu salon ve spiral şeklindeki merdivenler dikkat çelen kısımlar arasında yer alır. Arka taraftaki yamaç kısmında ise büyük havuz ve at ahırları bulunuyor.

....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0