osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Öğrenciler Osmanlı Sultanları nın Türbelerini Gezdi

Osmanlı Sultanları nın Türbelerini Gezdi
Osmanlı Sultanları nın Türbeleri...
İhlas Koleji Tarih Kulübü öğrencileri, Çemberlitaş, Sultanahmet ve Ayasofya çevresindeki padişah türbelerini ziyaret etti.

Öğretmenleri Muhammet Yılmaz ve Mehmet Ali Doğan nezaretindeki 21 öğrenciye bu gezilerinde, İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdür Yardımcısı, araştırmacı yazar İbrahim Pazan rehberlik yaptı. Ayasofya bahçesindeki türbelerde başlayan gezi Çemberlitaş'taki Sultan İkinci Mahmud Türbesi'nde sona erdi. Tarih gezisi sonunda toplam 6 adet türbede 11 padişah ile 5 valide sultanın kabri ziyaret edilmiş oldu.

İbrahim Pazan, türbeleri ilk kez ziyaret ettikleri için heyecanlı oldukları gözlenen öğrencilere, hem orada medfun bulunan Osmanlı padişahları ve aileleri, hem de türbelerin mimarisi hakkında geniş bilgi verdi.

Gezi, Ayasofya'da bulunan Sultan İkinci Selim Türbesi'ni ziyaretle başladı. Mimar Sinan eseri ve İstanbul'da bulunan türbelerin en güzeli olan Sultan İkinci Selim Türbesi'nin girişinde sol tarafta bulunan çini panonun renginin sağdakinden soluk oluşu öğrencilerin dikkatinden kaçmadı. İbrahim Pazan, bunun sebebini soran öğrencilere, panonun aslının Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde İstanbul'da diş hekimliği yapan Albert Sorlin Dorigny isimli bir Fransız tarafından 1895 yılında restore edilmek amacıyla

Fransa'ya götürüldüğünü ve yerine imitasyonun takıldığını söyledi. Bu muhteşem çini panonun asıl yeri yerine Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilendiğini öğrenen öğrenciler büyük üzüntü duydular. Gezinin devamında öğrenciler, Sultan Üçüncü Murad Han, Üçüncü Mehmed Han, Birinci Mustafa Han ve İbrahim Han'ın medfun bulunduğu diğer türbeleri ziyaret ederek burada bulunan padişah, şehzadeler, padişah kızları ve valide sultanlar hakkında detaylı bilgiler aldı.

Ardından Sultanahmet'te bulunan Sultan Birinci Ahmed Han Türbesi'ni ziyaret eden Tarih Kulübü öğrencileri, bu padişahın yanı sıra oğulları Sultan Genç Osman Han, Sultan Dördüncü Murad Han ve hanımı Mahpeyker Valide Sultan'ın (Sultan Dördüncü Murad ve İbrahim Han'ın annesi) kabirlerini de ziyaret etme fırsatı buldu. Öğrenciler burada, çini, kalem işi ve ahşap işçiliğinin güzel örneklerini bir arada görme fırsatı elde etti. Ziyaretlerin son durağı ise Çemberlitaş'ta bulunan Sultan İkinci Mahmud Han, oğlu

Sultan Abdülaziz Han, torunu Sultan İkinci Abdülhamid Han ve hanımı Bezmiâlem Valide Sultan'ın (Sultan Abdülmecid Han'ın annesi) kabirlerinin bulunduğu Sultan İkinci Mahmud Han Türbesi oldu.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0