osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Elbiselerine Genç Modacılar Hayat Veriyor

Osmanlı Elbiselerine Genç Modacılar Hayat Veriyor
Osmanlı Elbiselerine Genç Modacı...
İtalya, Romanya, Finlandiya ve Türkiye'deki tarihi kıyafetler, genç modacılar tarafından tekrar tasarlanarak İtalya'daki defilede sergilenecek. Bursa'ya gelerek padişah ve sultan kıyafetlerini inceleyen genç modacılar, Osmanlı elbiselerinin ihtişamına hayran kaldı.

İtalya, Romanya, Finlandiya ve Türkiye'deki moda tasarım öğrencileri, kendi ülkelerine mahsus tarihi kıyafetleri günümüz şartlarına göre tekrar düzenleyecek. İtalya koordinatörlüğünde AB Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde tasarım öğrencileri ve eğitmenler, tarihi 2 kadın ve 2 erkek kıyafetini günümüz şartlarına uyarlayacak. Proje kapsamında İtalya, Finlandiya ve Romanya ülkelerinden gelen 27 kişilik öğrenci ve eğitmenden oluşan heyet, Faruk Saraç Meslek Yüksekokulu'nda Osmanlı kıyafetlerini

inceledi. Öğrenciler, Sultan 2. Murat'ın kaftanı ve elbisesi ile Pertevniyal Sultan'ın elbiselerini mercek altına aldı. Elbiselerin tasarımlarını inceleyen genç modacılar, Osmanlı kıyafetlerine de hayran kaldı. Öğrenciler, kendi ülkelerindeki tarihi kıyafetlere göre daha şık ve ihtişamlı duran padişah ve sultan elbiselerini saatlerce değerlendirdi.

BÜYÜK DEFİLE İtalya'DA

Proje ortaklarından Mudanya Dörtçelik Anadolu Teknik Lisesi'nin Felsefe Öğretmeni Necla Kılıçgedik, yabancı ülkelerden gelen öğrenciler ile Bursalı genç moda tasarımcılarının fikir fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Projenin tekstil müzelerindeki kültürel mirasla moda okullarının teknik yetenekleri araksında bağ kurmayı hedeflediğini söyleyen Kılıçgedik, tarihi ve sanatsal değer taşıyan kıyafetlerden ilham alarak yeni ürünler tasarlamaya çalışıldığını vurguladı. Ortaklık içinde bulunulan her

ülkedeki 4 kıyafetin değerlendirildiğini söyleyen Kılıçgedik, proje sonunda düzenlenecek defilede ortak okulların diktiği 16 tarihi kıyafetin İtalya'da sergileneceğini ifade etti.

ÖĞRENCİLER OSMANLI KIYAFETLERİNE HAYRAN KALDI

Ağustos ayında başlayan çalışmaların öğrencilerin moralini yükselttiğini belirten Kılıçgedik, "Ekim ayında 7 kişilik bir grupla İtalya'ya gittik. Bu ziyaret çerçevesinde proje ortağı olan ülkelerden öğrenciler geldi. Bir hafta burada kalacaklar. Faruk Saraç'ın koleksiyonundaki padişah ve sultan kıyafetleri üzerinden çizim ve kalıp üzerinde çalışmak için buradalar. Osmanlı eserlerine hayran kaldılar. Yabancı moda tasarımcıları Bursa'daki müze kültürünü beğendiler" dedi.

YABANCI ÖĞRENCİLER TARİHİ ELBİSELERİ MERCEK ALTINA ALDI

Mudanya Dörtçelik Anadolu Teknik Lisesi öğrencilerinden Dilara Kırmıt, Tekstil Müzesi Projesi sayesinde farklı ülkedeki genç tasarımcılarla tanıştıklarını belirterek, "Yaşıtlarımız olan genç tasarımcıların da fikirlerinden istifade etme şansı bulduk. Bizim için yararlı bir çalışma oldu. Tarihi kıyafetlerin aynısını dikeceğiz. Ayrıca bu kıyafetleri günümüz modasına uygun bir şekilde tasarlamaya çalışacağız" diye konuştu.

İtalya'dan gelen genç modacı Sandra Boakye, Osmanlı kıyafetlerinin ihtişamlı görüntüsünden etkilendiklerini dile getirerek, "Bu proje sayesinde farklı şehirleri görme imkanı bulduk. Osmanlı kıyafetlerinin tasarımları ve görüntüsü çok güzel. Görenleri cezbediyor" ifadelerini kullandı.

Gana asıllı genç modacı Sahra Gnoata, Türkiye'yi çok beğendiklerini ve insanların misafirperverliğinden memnun olduklarını söyledi.

İtalya'da yaşayan Gözde Duran ise Türkiye'nin de yer aldığı bu projede yer almanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade ederek, İtalya'da 2013 yılında yapılacak sergiyi merakla beklediklerini kaydetti.

Yabancı öğrenciler, Bursa gezisi esnasında Kent Müzesi'ndeki eserlere hayran kaldıklarını ifade etti. -

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0