osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Almanya Treni Belgeselinin Galası Yapıldı

Almanya Treni Belgeselinin Galası Yapıldı
Almanya Treni Belgeselinin Galas...
Avrupa’ya göçün 50. yılını anlatan ‘Almanya Treni’ isimli belgeselin galası Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi.

Avrupa’ya göçün 50. yılını anlatan ‘Almanya Treni’ isimli belgeselin galası Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi. 8 bölümden oluşan ve Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın içlerine doğru yaptığı ilk seferleri de konu edinen belgesel 29 Ocak Pazartesi’den itibaren Kanal 24 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

Kuzey Haber Ajansı tarafından hazırlanan belgeselde, 50 yıl önce göç edip yabancı topraklarda kendi kimliklerini muhafaza ederek var olmaya çalışan Türklerin hikayesi anlatılıyor. Her biri 30 dakika uzunluğunda 8 ayrı bölümden oluşan belgeselin yönetmenliğini Turgut Söğüt, metin yazarlığını ise Dr. Rıdvan Şentürk yaptı. Almanya dışında, Fransa, Belçika, Finlandiya, Avusturya ve Hollanda’da çekimler gerçekleştirildi. Röportajların yanında, gazete arşivlerinden küpür taramaları yapıldı. Ailelerin şahsi resim albümleri ve arşiv belgeleri değerlendirildi.

Ayrıca belgeselin ilk bölümünde Osmanlı Devleti döneminde fetih hareketi için Avrupa’ya akın eden Türklerin hikayelerine yer verildi. Viyana yenilgisinde tahmini 80 bin Türkün esir düştüğü anlatılan belgeselde, Türklerin Avrupa’nın çeşitli yerlerinde verdiği yaşam mücadelesi aktarıldı.

‘Almanya Treni’ belgeselinin ‘Almanya’da Türk İzleri’ isimli belgeselin devamı olduğunu ifade eden Yapımcı İsrafil Kurulay, “Türkler malumunuz 1350’den sonra 1683 yılına kadar fetih hareketinde bulunmuşlar. Viyana kapılarına kadar gitmişler. Viyana seferinden sonra bir rivayete göre 80 bin Türk esir düşmüş. Bu esirler Avrupa içlerine yayılıyor. Bu belgeselle bu gerçekliği canlandırdık.” dedi.

1961 yılında Almanya’ya giden işçilerin, gittikleri yerin gelenek ve göreneklerini bilmeden göç ettiğini vurgulayan Kurulay, “İnsanlarımız orada ayrı bir dünya ile karşılaştılar. Bu belgeselde insanımızın sevinç, hüzün, hayal kırıklıkları ve yaşamlarını anlattık. Gerçekten dramatik hikayeler var. Şu an Avrupa’ya baktığımızda 5 milyona yakın Türk nüfusu bu kıtada yaşıyor. Aralarında çok sayıda iş adamı, entelektüel, yazar, bilim adamı ve seçkin kişi var. Belgeselin çekimi ve araştırma safhası zor oldu. Çünkü her zaman olduğu gibi kayıt tutmakta yavaş davranıyoruz. Gazete arşivlerini taramamız gerekti. 6 aylık hazırlık oldu. Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın sonunda belgesel ortaya çıktı. Oradaki hikayeyi anlatabilmişsek, ne mutlu bize. Belgeselde, Türk milletine, Türk devletine, Alman devletine ve Fransa devletine birçok mesaj var.” diye konuştu.

“Kendi medeniyetimizin izini sürmeye çalışıyoruz.” diyen Kuzey Haber Ajansı Genel Koordinatörü Erhan Erken, “Bizim insanımız bu zamana kadar neler yaptı? Neredeler? Medeniyet odaklı çalışmalarla bunu anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türklerin göç ettikleri yerlerde uyum sorunu yaşamadığını, asimile olmadan yaşamını sürdürdüğünü belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, belgesele emeği geçen herkese teşekkür etti.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0