osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Tarihî kitabe ayaklar altında

Tarihî kitabe ayaklar altında
Tarihî kitabe ayaklar altında
Ne var ki İslam tarihinin paha biçilmez eserleri çoğu yerde çöplüğe dönüyor. Onlardan biri de Diyarbakır'da üzerine Ayet-el Kürsi'nin yazılı olduğu kitabe. Prof. Dr. Abdurrahman Acar, "Kitabelerin çöplük içinde olması utanç verici. Bunlar koruma altına alınmalı." diyor.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'daki Evlibeden Burcu'nun dışında kalan kitabe yok olmak üzere. Selçuklular tarafından küfi sanatıyla Ayet-el Kürsi'nin nakşedildiği kitabenin üzerinden her gün yüzlerce kişi geçiyor. Uzmanlar tarihî ve dinî değeri yüksek kitabenin kurtarılması gerektiğini söylüyor. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Acar, Diyarbakır'ın İslam tarihi ve sanatları açısından çok eskilere dayandığını hatırlatıyor. Kitabenin vatandaşların üzerinden geçtiği bir kaldırım taşı haline dönüştüğünü dile getiren Acar, kitabenin kaderine terk edildiğini söylüyor. Vatandaşların kitabenin yakınına çöp döktüğünü ifade eden Prof. Dr. Acar, "Bu manzara utanç verici." yorumu yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirten Acar, "Burada yer alan kitabe tarihî değerlerimizden birisidir. Müzede koruma altına alınması gerekiyor, imkân yoksa da yerinde korumamız gerekiyor." diyor.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat ise tarihî eserlerin çöp içinde olmasının kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Diyarbakır surları ve burçlar üzerindeki her yerde ecdadın mühürlerini görmenin mümkün olduğuna işaret eden Haspolat, bu mühürlerin manevi değer hükmünde olduğuna dikkat çekiyor. Haspolat, tarihe ait manevi unsurların bu şekilde bulunmasına tolerans gösterilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0