osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı nın ilk sarayı Bursa da mı?

Bursa'nın merkez Yenişehir İlçesi'nde Osmanlı Devleti'nin ilk sarayına ait olduğu iddia edilen duvar kalıntıları bulundu.
Bursa'nın merkez Yenişehir İlçes...
Bursalı araştırmacı- yazar Nurettin Baydur, arkeolog ve tarihçilerden oluşan ekiplerin 1995 yılında bölgede araştırma yaptığını belirterek, "Matrakçı Nasuh'un günümüze kadar ulaşan gravürlerinde de bulunan Osmanlı'nın ilk sarayının şu an Yenişehir İlçesi'ndeki Ulucami'nin güneyinde bulunan ve depo olarak kullanılan bir alan olduğu düşünülüyor" dedi.

Bursa'nın fethi ile beylikten devlete dönüşen Osmanlı'nın ilk eserleri gün yüzüne çıkıyor. Osmanlı Devleti'nin ilk sarayını, merkez Yenişehir İlçesi'ne kurduğunu öne süren Bursalı araştırmacı- yazar Nurettin Baydur, Ulucami'nin güney kesiminde bulunan deponun çevresinde 1965 yılında Başbakanlık'ça görevlendirilen tarihçi ve arkeologlardan oluşan bir grubun incelemelerde bulunduğunu belirterek, o yıllarda saraydan kalıntılar ve izler gören heyetin Yenişehir'de tarihi eserler hakkında rapor hazırladığını söyledi.

Şemseddin Sami'nin hazırladığı ilk Türkçe ansiklopedi olan Kamus-ul Alam'da da bu bölgede bulunan bir saraydan ve kalıntılarından bahsedildiğini ifade eden Baydur, rapordaki bilgilerin bu tespitlerle benzeştiğini kaydetti.

'MATRAKÇI NASUH'UN KİTABINDA YER ALIYOR'

Bölgenin halk arasında 'Sarayönü' olarak adlandırıldığını belirten Baydur, "Osman Gazi'nin Yenişehir'de yaptırdığı bu sarayın uzun yıllar hanedan ailesinin sahip çıktığı ata evi konumunda oldu. Ankara Savaşı sırasında Yenişehir'de bulunan Yıldırım Beyazıt'ın eşi ve çocukları da muhtemelen bu sarayda konakladı. 1534 ve 1548 yıllarında 11 ve 12'nci Sefer-i Hümayun'a yani Irak seferlerine çıkan Kanuni Sultan Süleyman İznik üzerinden çıktığı seferlerinde Yenişehir'de konaklamış ve burada ata ocağını ziyaret etmiştir. Bu iki ziyarette de Kanuni Sultan Süleyman'ın yanında yer alan dönemin ressamı aynı zamanda da bilim adamı ve yazarı olan Matrakçı Nasuh, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn isimli kitabında bu seferler ve Yenişehir'de konaklama hakkında bilgiler vermektedir. Geçilen ve konaklanan tüm güzergahlarda bulunan önemli yerlerin resimleri çizilir" dedi.

Baydur, Matrakçı Nasuh'un bir gravüründe Osman Gazi'nin sarayı ve saray camisini gösteren çizimleri olduğunu kaydederek, "Kocasu Deresi'ni görmek mümkün. Yerden 50- 60 santim yüksekliğinde kiremit kırmızı tuğla şeklinde tamamen ortaya çıktı. Bu saray arazisi Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun tarafından da araştırıldı. Artık en ufak bir kuşku kalmayacak şekilde saray yeri ortaya çıktı. Bu sarayın bir an önce gün yüzüne çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

İLK SAVAŞLAR BURADA PLANLANDI

1301 yılında Osman Gazi tarafından Yenişehir'e kur***
yarı göçer Osmanlı Beyliği'nin devlete olmaya doğru yol aldığını ve yerleşik konuma geçmeye başladığını aktaran Baydur şunları söyledi:

"Kaynaklarda Osman Gazi'nin vefatına kadar kaldığı, devleti buradan yönettiği bu sarayın Osmanlının ilk sarayı unvanını aldığı belirtiliyor. İlk kanunun çıktığı, ispatlanmamış olsada ilk Osmanlı parasının basıldığı bu saray Osmanlı'nın ilk devlet binası, hanedanın ilk yerleşke yeri konumundadır. Osman Gazi Yenişehir'in kurulmasından itibaren bu şehirde, burada yaptığı sarayda yaşamış, ilk savaşlarını burada planlamıştır."

Kaynak: DHA

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0