osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı-Rus Savaşı Sonrası Yaşanan Büyük Göç Üzerindeki Sis Perdesi Aralanıyor

Tarihte “93 Harbi” olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı sonrası yaşanan büyük göç üzerindeki sis perdesi aralanıyor.
Tarihte “93 Harbi” olarak biline...
Türk tarihinin en dramatik dönemlerinden biri olan ve “93 Harbi” olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası gerçekleşen zorunlu göç büyük bir bilimsel çalışmaya konu oldu. Sakarya Üniversitesi, TÜBİTAK, TİKA ve TRT ortaklığında başlatılan projeyle, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük “sözlü tarih” çalışması gerçekleştirilecek.

Sorumluluğunu Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serdar Özdemir’in üstlendiği projede, Osmanlı-Rus Savaşı sonrası çok geniş coğrafyaya dağılan Türkler’in gözünden yaşadıkları acı tecrübeler çok yönlü olarak incelemeye alınacak. Proje sorumlusu Yard. Doç. Dr. Serdar Özdemir, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası yaşanan acıların yeterince araştırma konusu yapılmadığını belirterek, çalışmanın tarihin bilinmeyen bir dönemine ışık tutacağını söyledi. Yard. Doç. Dr. Özdemir, “Bu büyük proje için Türkiye’nin en önemli kurumları bir araya gelerek işbirliği yaptı. Proje kapsamında Balkanlar, Kırım, Kafkasya bölgelerinde zorunlu göçe tabi tutulan insanlarımızın izlerini takip etmeyi amaçlıyoruz. Göç etmek zorunda kalan ‘Evlâd-ı Fatihân’ın gözüyle yaşanan bu dramın insana dair hikâyesini anlatmaya çalışacağız” dedi.

Proje çerçevesinde 50 bölümlük bir belgesel ile albüm kitap hazırlanacak. Elde edilen belge, fotoğraf ve eşyalar ile gelecek nesillere büyük göçü anlatacak bir “göç müzesi” kurulacak. Bunun yanında zorunlu göç nedeniyle yurtlarından edilen insanların gerçek hikâyelerine dayanan birden fazla sinema filmi senaryosu hazırlanacak. Sakarya Üniversitesi ve TÜBİTAK’ın bilimsel desteğinde gerçekleştirilecek projede, TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) yurt dışındaki göçmenlere ulaşılmasını, TRT ise sözlü tarih çalışmasının kayda alınarak belgesele dönüştürülmesini sağlayacak. Proje sorumlusu Yard. Doç. Dr. Serdar Özdemir, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek projenin tarihin unutulmaya terkedilmiş bir dönemiyle ilgili gerçekleri gelecek nesillere aktaracağını söyledi.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0