osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı Ve Hakkâk Sergisi Uzatıldı

"Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk" sergisi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle 20 Şubat 2014 tarihine kadar uzatıldı.
Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed)'nin, Osmanlı darphanesi başgravürcüsü ve fotoğraf sanatçısı James Robertson'ın doğumunun 200'üncü yılı anısına düzenlediği "Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk" sergisi, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle 20 Şubat 2014 tarihine kadar uzatıldı.

Bahattin Öztuncay'ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Ömer M. Koç koleksiyonundan Robertson'a ait orijinal fotoğraf ve suluboya eserler yer alıyor.

1813-1888 yılları arasında yaşamış, Darphane-i Amire'de başhakkâk ve fotoğraf sanatçısı James Robertson'ın eserleri, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki AnaMed Galerisinde sergileniyor. "Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk" başlığını taşıyan sergide, sanatçının 40 yıl boyunca hizmet verdiği darphanedeki faaliyetlerinin yanı sıra; İstanbul, Atina, Kudüs, Kırım ve Kahire'de çektiği fotoğraflar bulunuyor. Bahattin Öztuncay'ın küratörlüğünü üstlendiği ve Yeşim Demir'in tasarımıyla hazırlanan sergideki eserlerin tamamı Ömer M. Koç koleksiyonundan seçildi. İstanbul'un ilk panoramik fotoğraflarını çeken ve ilk savaş fotoğrafçılarından biri olarak tanınan Robertson'ın nadide çalışmalarından bir seçki sunan sergi, gördüğü ilgi üzerine 20 Şubat'a kadar uzatıldı.

19. yüzyıl fotoğraf sanatının önemli isimleri arasında yer alan ve mesleki eğitimini Londra Kraliyet Darphanesi'nde tamamlayan Robertson, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentinde 40 yıl boyunca, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dâhil olmak üzere dört Osmanlı sultanına bağlı olarak görev aldı. Altın ve Gümüş paraların ve madalyaların desenlerini, kalıp ve modellerini hazırlayan Robertson, 1850'lerden itibaren fotoğrafçılıkla da ilgilenmeye başladı. İstanbul'un ilk 360° panoramik fotoğraflarını çekti. Hem İstanbul fotoğraflarıyla, hem de 1854 tarihli Atina, 1854-55 yıllarında çektiği Kırım Savaşı serileri ve 1857'de hazırladığı Kudüs ve Kahire fotoğraf serileriyle Londra ve Paris'te önemli sergilere katılan Robertson, döneminde büyük bir üne kavuştu.


"Robertson, Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkâk" sergisi, Osmanlı darphanesindeki çalışmalarının yanında; İstanbul'un kendine has renkli yaşamını, eşsiz manzaralarını ve birbirinden çarpıcı mimari eserlerini fotoğraflarıyla kayda geçiren James Robertson'ın çok yönlü sanatsal becerisini izleyicilerle buluşturuyor. Serginin küratörü Bahattin Öztuncay'ın yazdığı ve Yeşim Demir tarafından tasarlanan katalog ise sergiyle eş zamanlı olarak yayımlandı.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0