osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Beşiktaş ın Osmanlı yüzü

Güneş, İstanbul’da yüzünü göstermeye başladı. Nisan ayının çiçek kokulu zamanları geldi çattı. Beşiktaş’ın tarihî mekânlarını yeniden keşfetmeye, saklı kalmış yerlerini görmeye var mısınız? O halde buyurun ‘imparatorluğun en uzun yüzyılı’nın geçtiği semte
Güneş, İstanbul’da yüzünü göster...
Şehr-i İstanbul’un kadim semtlerinden biri, Beşiktaş… Kabataslak söylemek gerekirse; Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Caddesi, Çırağan Caddesi ve Sinanpaşa mahallelerinin ortasında kalan bu güzel ilçe, metropol içinde nefes odalarına sahip. İsmi, bir rivayete göre, ki en makbulü bu galiba, Barbaros Hayreddin Paşa’nın gemilerini bağlamak için kıyıya diktirdiği beştaştan geliyor. Şimdi burayı daha yakından tanıyalım. Ve ‘İmparatorluğun en uzun yüzyılı’nın geçtiği bu tarihî mahalli adımlayalım...

Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi

Osmanlı’nın ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin Paşa, semtin manevî sahibi addedilebilir. 1478’de Midilli’de doğan, 1546’da İstanbul’da vefat eden ‘Kızıl Sakal’, Akdeniz’i ‘Türk Gölü’ haline getirip, Kanunî Sultan Süleyman’ın hâkimiyetini pekiştirir. Osmanlı’nın deniz politikaları onun ilmiyle ivme kazanmıştır. Başında bulunduğu donanmayla Haçlılara karşı kazandığı 1538 Preveze Deniz Zaferi, imparatorluğun şanlı sayfalarından biridir. Barbaros’un merkadi, güzel bir geleneğe ev sahipliği yapıyor: Sahile yakın yerde bulunan türbesi önünden geçen denizciler ona hürmeten top atışı yapıyor. Türbe, cuma günleri saat 13.00 ile 17.00 arası açık.

Denizcilik Müzesi

Denizcilik Müzesi, Hayreddin Paşa’nın peşinden sürüklediği maceraların izdüşümünü yansıtıyor âdeta. Kuruluşu 1897 senesine giden müze, uzun bir bakımdan sonra 4 Ekim 2013’te kapılarını yeniden hizmete açtı. Burada neler yok ki? Tarihî kadırgalar, Mustafa Kemal’e ait üç sandal, 30 adet saltanat kayığı ve tekneler… Müze pazartesi günleri hariç, haftanın altı günü 09.00-17.00 arası ziyaret edilebilir.

Sinan Paşa Camii

Vakıflar Birinci Bölge Müdürlüğü’nce restoresi devam eden cami, ibadete açıldı. 1550-53 yılları arasında kaptan-ı deryalık yapmış olan Sinan Paşa’nın banisi olduğu cami, 1555’de tamam edilir. Paşa, 1553’te vefat eder ve cami nihayete ermediğinden Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nin avlusuna defnedilir. Klasik dönemin özgün eserlerinden olan cami, restorasyon bitince mimarî açıdan özelliğini devam ettirecek mi?

Yıldız Korusu

Beşiktaş’ın hüzün kokan bir yeri varsa burası Yıldız Korusu’dur. Bakmayın siz çiçeklerin renkli mutluluğuna… Geniş arazi üzerine kurulu olan park, İstanbul’da kalan, üzerine ucubeler inşa edilmeyen son güzelliklerden. İçinde Malta ve çadır Köşkleri, Ihlamur Kasrı gibi harikulade mekânlar bulunan parkta, zaman dileyenin keyfine göre akıyor. Tarih sahneleri korunun içine serpiştirilmiş. Mesela Malta Köşkü Abdülaziz’i hal’ eden Mithat Paşa’nın Abdülhamid Han tarafından yargılandığı yer. Paşa, Çadır Köşkü’nün bodrumunda altmış gün hapis tutulur. Yeşil denizinde, şu güzel bahar gününde hayata biraz mola verme vakti… Ihlamur Kasrı’nda çay eşliğinde demlenmek için fazla beklemeye gerek yok. Siz de tıpkı 35. Osmanlı padişahı Mehmed Reşad’ın yaptığı gibi buraya dinlenmek için gelin, hem de sık sık…

Yıldız Sarayı

Barbaros Bulvarı’nın sonuna doğru Osmanlı’nın son yönetim merkezi olan Yıldız Sarayı yer alıyor. 1789- 1807 yılları arasında III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan saray, II. Abdülhamid Han saltanatı boyunca ana saray olarak kullanılır. Son padişah Vahdeddin’in de ikâmet ettiği sarayda, birçok hikâye mevcut. Beşiktaş’a gelindiğinde behemehâl görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Hamidiye Camii

Abdülhamid Han’ın, 33 yıllık saltanatı boyunca Beşiktaş’a attırdığı nadide imzalardan biri de Yıldız Camii. Zat-ı Şahane’nin Yıldız Sarayı’na yerleşmesi sonrası inşa ettirdiği cami 1885-86 yılları arasında tamam olur. Mimarı hakkında iki görüş mevcut: İlk tez Osmanlı’nın son dönem mimarlarından Sarkis Balyan, diğeri Nikolaidis Jelpuylo. Cami, son dönem Osmanlı mimarî üslubunu yansıtıyor. Abdülhamid Han’ın cuma selamlığı olarak kullandığı mezkûr cami, Ermeni komitacıların Sultan’a suikast düzenledikleri yer aynı zamanda.

Asariye Camii

Yönümüz Ortaköy’e doğru… Yıldız Mahallesi’nde Asariye Caddesi üzerinde bir eski zaman eseri daha karşımıza çıkıyor: Asariye Camii. Banisi Sultan II. Mahmud. 1839’da inşa edilen eser, hâlâ kendi halinde… Bünyesinde kız Kur’an kursu bulunan cami, apartmanların arasında sükût güzelliğini andırıyor. Buraya kadar gelmişken vakit de varsa İtfaiye Müzesi de ziyaret edilmeli.

Ertuğrul Tekke Camii

Hamidiye Camii’nden aşağı doğru revan olunduğunda sol tarafta bir başka tarihî eserle karşılaşıyoruz. 1887’de Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılan cami, klasik üslubun dışında. Cami, Şazeli tarikatının Medenî kolunun kurucusu Trablusgarplı Şeyh Hamza Zafir adına inşa olunur. Kuzey Afrika’yla kurulan bu yakın diyalog, padişahın Panislamizm düşüncesi olarak okunabilir. Caminin adı ise Söğüt’e bir selam Osmanlı’nın köklerine bir davet mahiyetinde… Hemen yanındaki türbede ise az önce adını zikrettiğimiz zat-ı muhteremin yanı sıra Şeyh Hamza Zafir, Şeyh Beşir Zafir uyuyor.

Küçük Mecidiye Camii

31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından 1848’de saray mimarlarından Garabet Amire Balyan’ın inşa ettiği eser, barok tarzda. Burayı özgün kılan şey ise temelinde bulunan Kâbe toprağı… Caminin avlusu ise şehri solumamıza fırsat veren bir bahçeyi andırıyor.

Yahya Efendi Dergâhı

Şimdi de Yahya Efendi’nin huzuruna çıkalım. Aslen Trabzo....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

21.jpg
21.jpg
22.jpg
22.jpg
23.jpg
23.jpg
24.jpg
24.jpg
25.jpg
25.jpg
26.jpg
26.jpg
27.jpg
27.jpg
28.jpg
28.jpg
29.jpg
29.jpg
30.jpg
30.jpg
31.jpg
31.jpg
32.jpg
32.jpg
Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0