osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Bosna nın 70 yıllık Osmanlı torunu imamı

Bosna Hersek'in Velika Kladuşa şehri yakınlarındaki Donya Luçka kasabasında yaşayan ve kendini ''Osmanlı torunu'' olarak tanımlayan 91 yaşındaki Süleyman Kaytezoviç, ömrünün 70 yılını imamlık yaparak geçirdi.
Bosna Hersek'in Velika Kladuşa ş...
Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Velika Kladuşa şehrinde 1912 yılında doğan ve küçüklüğünde dini eğitim alan Süleyman Kaytezoviç, bölgede özellikle köylerde din adamı ihtiyacı doğması üzerine imamlık yapmaya başladı. Henüz 21 yaşındayken fahri imam olarak köylerde görev yapmaya başlayan Kaytezoviç, resmi olarak ise 1945 yılında Bujim şehrine imam olarak atandı. Ülkenin en uzun süre imamlık yapmış isimleri arasında yer alan Kaytezoviç, bugüne kadar farklı yönetim sistemleri içerisinde yaşadığını, komünizm ile yönetilen eski Yugoslavya döneminde de birçok kez cezaevinde tutulduğunu söyledi.

Ailesinden ve büyüklerinden Osmanlı ile ilgili hep güzel şeyler duyduğunu ve büyüklerinin Osmanlı'yı hep özlemle andığını vurgulayan Kaytezoviç, bu nedenle kendisini "Osmanlı torunu" olarak gördüğünü dile getirdi. Komünizm döneminde, düşünceleri ve insanlara dini nasihatlerde bulunmasından dolayı büyük zorluklarla karşılaştığını söyleyen Kaytezoviç, ''Bu nedenle birçok kez cezaevinde yattım. Ancak, büyüklerimizden öğrendiğim örf ve adetlerin değişmesine hiçbir zaman müsaade etmedim. Bu nedenle, bugün evime hala ziyaretçiler gelir. Hikayemi dinlemek, nasihat almak isterler. O dönemde yaşadıklarımı not almıştım, şimdi bunları gelen konuklara okuyorum'' diye konuştu.

İlk resmi görevine cezaevinden geldi

Kaytezoviç, ilk kez resmi olarak 1945 yılında Bujim şehrinde komünist rejim tarafından idam edilen Süleyman Topiç isimli imamın yerine cezaevinde tutulduğu sırada atandığını ifade ederek, "Bujim'de yaklaşık 2 yıl görev yaptıktan sonra yeniden Bihaç'taki cezaevine götürüldüm. Cezaevinde 3 ay tutulduktan sonra, bu kez, Jaliçi köyüne atandım. Burada ise 9 yıl görev yaptım. Daha sonra bölgedeki birçok kasaba ve köyde görev yaptım. 1985 yılında resmen emekli oldum, ancak çalışmaya 2007 yılına kadar aktif olarak devam ettim. İlk resmi atamamdan önce çalıştığım yılları da eklersek toplam 70 yıl imamlık yaptım'' dedi.

....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0