osmanlı Teması
RSS
Siteye Giriş Favoriler
  • Büyük Tutkular Yeteneğinide Kendisi Yaratır.(Fatih Sultan Mehmed Han)
  • Davamız Kuru Bir Cihangirlik Davası Değildir Davamız Bilakis İslam Davasıdır(Ertuğrul Gazi)
  • Osmanlılar Kainat Tarihinin Gördüğü En Büyük İmparatorluklardan Birini Kurdular.
  • Osmanlı Başarısının İki Sebebi: Devlet Teşkilatında Mükemmellik Ve Askeri Teknikteki Üstünlük İdi.
  • Osmanlı Başarısının Asıl Sebebi: Adalet Düzenindeki Üstünlük Ve İnsaniliktir.
  • Osmanlı Bu Gün: Dünyanın Geri Kalan Devletleri Toplam Gücü Üzerinde Bir Kudrete Sahiptir.

Osmanlı nın mirası Türkiye nin ilk resim müzesi oldu

kısa bir süre sonra tıpkı Avrupa şehirlerinde olduğu gibi dört dörtlük bir resim müzesine kavuşuyor.
kısa bir süre sonra tıpkı Avrupa...
Müze için geçmişte şehzadelerin yaşadığı Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi restore edildi. Zonaro, Hoca Ali Rıza, Osman Hamdi, Ayvazovski, Hüseyin Zekai Paşa’nın eserlerinin yer alacağı müzede, bir dönem bu sarayda yaşayan Sultan Abdülaziz’in 4 metrelik dev portresi de ilk kez görülebilecek.
Dolmabahçe Sarayı’ndan içeri girdiğinizde ihtişamlı avizeler, muhteşem halılar, herbiri birer sanat eseri gibi olan sobalar, piyanolar, mobilyalar, saatler ilginizi çeker önce... Ünlü ressamların elinden çıkan, duvarlarda yerini alan pek çok tablo ise Dolmabahçe gibi saraylarda, bu kadar şatafat içinde kaybolur adeta. Ziyaretçiler bu tabloları mekanla birlikte algılar, sanki hep o duvarda asılıymış gibi. İşte bu sanat eserleri görülsün, fark edilsin, incelensin, korunsun diye müstakil bir müze açılıyor. Osmanlı’da Tanzimat’tan sonra destek verilen resim sanatı ve sonrasında Dolmabahçe Sarayı’nda oluşturulan resim koleksiyonu, bu kez bir müzede buluşturuluyor. Bunun için Dolmabahçe Sarayı’nın bir parçası olan Veliaht Dairesi restore edildi ve Milli Saraylar Resim Müzesi olarak düzenlendi. Ay sonunda kapılarını açacak müzede ilk etapta 210 tablo sergilenecek. Binanın tamamının restorasyonu sonrası ise bu sayı 400’e çıkacak. Müzede Zonaro, Hoca Ali Rıza, Osman Hamdi, Ayvazovski, Hüseyin Zekai Paşa gibi ünlü ressamların eserleri yer alacak.

TARİHİ BİNA ÜNİVERSİTEDEYDİ

Milli Saraylar Tablo Müzesi açılınca Türkiye, Avrupa’daki önemli başkentlerdeki benzerleri gibi bir müzeye sahip olacak. Bu müze iki açıdan önemli: Birincisi açıldığı mekan, ikincisi ise pek çok ünlü eserin bir arada görülecek olması. Mekan, Dolmabahçe Sarayı sona erdiğinde onun devamı niteliğinde olan bir yapı. Sultan Abdülmecid tarafından kardeşi Abdülaziz Efendi için ‘veliaht sarayı’ olarak 1855’te inşa ettirilen mekan, haremlik ve selamlık bölümlerinden oluşuyor. Her iki dairenin ortasındaki büyük salon ise ‘Divanhane’. Sultan Abdülmecid’in ünlü kütüphanesi de bu binada bulunuyordu. Mekan, Sultan Abdülaziz döneminde Murad ve Abdülhamid Efendiler; II. Abdülhamid döneminde Reşad ve

Kemaleddin Efendiler tarafından paylaşılırken, Sultan V. Mehmed Reşad döneminde ise Yusuf İzzeddin ve Vahideddin Efendiler tarafından kullanıldı.

Uzun yıllar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılan bu tarihi bina, üniversite tarafından 2012 yılının başında TBMM’ye devredildi ve yeni bir resim müzesi olacak şekilde restore edildi. Milli Saraylar Resim Müzesi işinin başında Milli Saraylar’dan Sorumlu TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız var. Yıldız, Veliaht Dairesi’nin restorasyonundan tabloların restorasyonuna müzedeki her detayla yakından ilgileniyor.

BAZI ESERLER SARAYDA, YERİNDE KALACAK

Milli Saraylar’ın resim koleksiyonunda 600 tablo yer alıyor. Kısa bir süre önce TBMM’de milletvekili odalarının duvarını süsleyen 21 tablo da bu koleksiyona dahil edildi. Ayrıca müze için Kültür ve Turizm Bakanlığı kurumlarından gelen 44 tablonun restorasyonu yapıldı. Ancak müzede bu tabloların hepsi sergilenemeyecek. Zira bu eserlerin bir bölümü sarayların duvarlarını süslüyor. Sarayla bütünleşen tüm tablolar yerinde kalacak. Örneğin, dönemin Moskova Büyükelçisi Zekai Apaydın tarafından hediye edilen, Atatürk’ün kaldığı odanın duvarındaki Dört Mevsim isimli tablo gibi...

Resim Müzesi’nin tamamının restorasyonu bittiğinde ziyaretçilerin görebileceği tablo sayısı 400. Tablolar tematik bölümlere ayrılarak sergilenecek: Sultan Abdülaziz, Saray ve Resim, İstanbul Görünümleri, Halife Abdülmecid, Goupil’den Satın Alınan Tablolar, Ivan Konstantinovic Ayvazovski, Saray Ressamları, Oryantalist Tablolar, Yaver Ressamlar, 1870-1880’li Yıllarda Etkin Olan Türk Ressamları, Saray ve Yabancı Ressamlar, Tarihi Konulu Resimler ve Portreler, 1890-1900’lü Yıllarda Etkin Olan Türk Ressamları, 1910-1930’lu Yıllarda Etkin Olan Türk Ressamları.

ŞEHZADE YUSUF İZZEDDİN’İN BİLİNMEYEN PORTRESİ

Sergilenecek tablolar arasında padişah Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad, II. Abdülhamid, Mehmed Reşad, Vahideddin’in portreleri yer alıyor. Yani padişahlar bu kez tablolalarıyla veliaht dairesine dönüyor. O tablolar arasında en ilgi çekeni Stanislaw Chelebowski imzalı Sultan Abdülaziz’in 3 metre 45 cm büyüklüğündeki portresi. Bir başka ilginç tablo ise yine aynı ressama ait, Sultan Abdül-aziz’in intihar ettiği belirtilen oğlu Şehzade Yusuf İzzeddin Efendi’nin portresi... Bugüne kadar hiç sergilenmemiş bir eser. Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet tablosunun Zonaro tarafından yapılmış 1907 tarihli kopyası da müzenin duvarında yer alacak. Bu tablo Topkapı Sarayı’ndan alınarak restore edilenler arasındaydı.

TARİHİ DUVARLAR KAĞITLA KAPLANMIŞ ALTIN VARAKLARIN ÜZERİ BOYANMIŞTI

Milli Saraylar Resim Müzesi adıyla kapılarını açacak olan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi toplam 30 odadan oluşuyor. Binanın bir bölümünün restoresi hala sürüyor. Uzun yıllar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin kullandığı bina, TBMM’ye devredildiğinde iyi durumda değildi. Binanın merdivenlerindeki altın varak tırabzanlar gri yağlıboyayla boyanmış, duvarlar kağıtla kaplanmış, mekan yapıldığı günden beri var olan parkeler büyük zarar görmüştü. Parkeler temizlendi, duvarlar da. Tırabzanlardaki boya temizlenerek altın varaklar ortaya çıkarıldı.

Binanın içine özel panolar konuldu, aydınlatmalar ayarlandı. Odaların herbirinin tavanı tablo gibi! Tuvale dökülse hayran kalırsınız. Mekandaki bir odanın tavanı ise bez, tıpkı diğer odalardaki gibi buranın da tavanı resimle süslü.

Müze çok kısa bir süre sonra açılacak. Resmi açılışı ise yazın, binayı çevreleyen, enfes....
Devamını görmek için lütfen giriş yapınız veya Üye Olunuz.

Geri
Henüz yorum yapılmamıştır.

Oylar:
Average members rating (out of 10) : Henüz Oylanmamış   
Votes: 0